Близо милион французи се втурнаха да се ваксинират

Макрон обяви в понеделник, че здравният пропуск сега ще се използва много по-масово

Свят
11:22 - 13 Юли 2021
2462
Близо милион французи се втурнаха да се ваксинират

Повече от 900 000 души във Франция се втурнаха да си запазят часове за ваксинация вчера вечерта, след като президентът Еманюел Макрон предупреди, че хората ще се сблъскат с ограничения, наложени върху тях, ако нямат здравен пропуск, който осигурява ваксина или отрицателен тест за COVID-19, информира "Ройтерс".

Обявявайки сериозни мерки за борба с нарастването на заразените, Макрон предупреди, че ваксинацията засега няма да бъде задължителна за широката общественост, но подчерта, че ограниченията ще се съсредоточат върху онези, които не са ваксинирани.

Френският държавен глава изтъкна, че здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември или ще се сблъскат с последствия.

Станислас Ниокс-Шато, който оглавява Doctolib, един от най-големите сайтове в страната, използван за резервиране на часове за поставяне на ваксина, каза пред радио RMC, че е имало рекорден брой търсещи ваксини след обявлението на президента.

"Имаше 7,5 млн. свързвания на Doctolib за няколко минути. Повече от 900 000 французи назначиха ваксинацията си вчера, което е два пъти повече от последния рекорд, датиращ от 11 май", уточни Ниокс-Шато.

Макрон обяви вчера, че здравният пропуск, необходим за посещение на големи събития, сега ще се използва много по-масово, включително за влизане в ресторанти, кина и театри.

Също така той ще е необходим за качването на влакове и самолети за дълги разстояния от началото на август, което ще даде допълнителен стимул на хората да получат ваксина, тъй като сезонът на летните ваканции започва.

Забавянето на нивата на ваксинация и рязкото нарастване на новозаразените поради силно заразния, сега доминиращ вариант "Делта", принуди правителството да преосмисли стратегията си.