Блокират телефоните на затворниците в Русия

Те се използват от осъдените за оказване на натиск върху важни свидетели по делата им

Свят
12:40 - 10 Март 2021
1342
Блокират телефоните на затворниците в Русия

В Русия влиза в сила закон, според който мобилните оператори ще са длъжни да блокират телефоните на определени затворници. Това ще става с разпореждане на Федералната служба за изпълнения на наказанията.

Съобщава се, че годишно в затворите се изземат по 5000 телефона, които се използват от осъдените за оказване на натиск върху важни свидетели по делата им.  

Освен това с помощта на мобилна връзка затворниците подържали контакт с членове на престъпни и терористически групировки. Компетентните органи само за една година са фиксирали 508 мошеничества, извършени от стените на затворите.

От службата за изпълнение на наказанието обявиха, че миналата година е бил засечен цял „кол център“, който се използвал от осъдените зад решетка. През юли 2020 г. при обиск в  следствения арест „Матроска тишина“ от килиите били иззети сим карти, телефони и компютри на обща стойност 7 млн. рубли или близо 80 000 евро.

При проверката били задържани няколко надзирателя, които контролирали незаконния кол центъра, от който седмично били извършвани средно по 20 000 разговора.