Затворници в Германия шият тогите на съдиите

Нещо за четене
13:50 - 09 Март 2021
4102
Затворници в Германия шият тогите на съдиите

В германските затвори се работи средно по 37 часа седмично, лишените от свобода получават заплата и имат свободно време.

Затворът в Кьолн разполага с дърводелски, шлосерски и зидарски цех. Има курс по обучение, и магазин, където се предлагат изработените от затворниците продукти. 

В мъжкия затвор "Тегел" в Берлин работят 12 цеха. В единия от тях са изработени мебелите за столичната администрация. В останалите се пече хляб, шият се джинси и ризи, изработват се детски обувки. Приходите от продажбите отиват в бюджета на общината. Работещите затворници печелят по 250 евро седмично, като имат право да харчат само една малка част от парите си, останалите отиват в банкова сметка.

Затворниците в Ревенсбург изработват мебели по поръчка, изграждат поливни инсталация за паркове и градини, сглобяват малки електроуреди.

Едни от най-големите германски промишлени гиганти използват също труда на затворниците. В затворите се сглобяват детайли за автоиндустрията, произвеждат се уреди бяла техника, шият се тогите на германските съдии.

Всички затвори в провинция Долна Саксония генерират оборот от 19 млн.евро годишно.