БНБ: Андрей Гюров не може да бъде подуправител

Новини
20:50 - 16 Юли 2024
1317
БНБ: Андрей Гюров не може да бъде подуправител

УС на централната банка установи, че той не може да остане на този пост. Това решение обаче трябва да получи съдебна санкция от ВАС, а решение за предсрочно му освобождаване може да вземе само парламентът

Андрей Гюров не може да бъде подуправител в централната банка. Управителният съвет на БНБ потвърди постановената от Комисията за противодействие на корупцията несъвместимост на Андрей Гюров с поста подуправител, ръководещ управление „Емисионно" и член на УС на БНБ.

Това съобщиха от централната банка. Решението е прието с пълно единодушие от останалите 6 членове на УС. Гюров не участва в гласуването. Централните банкери са отчели представеното писмено становище от Гюров, както и изложеното от него при изслушването му.

Установената несъвместимост с поста трябва да получи и съдебна санкция от ВАС, ако бъде обжалвано от Гюров, а окончателно решение за предсрочното му отстраняване от поста може да вземе парламентът.

До произнасяне на съда и парламента се стига след административен акт на УС на БНБ по реда на чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ за установяване на основание за предсрочно освобождаване на г-н Гюров. С постановяването на този акт, по силата на закона той спира да изпълнява правомощията си като подуправител и член на УС на БНБ до окончателно решаване на въпроса, уточняват от централната банка.

По закон, ако днешното решение бъде обжалвано от Андрей Гюров Върховният административен съд следва да се произнесе в двуседмичен срок. При постановяване на съдебно решение, с което се отменя решението на УС на БНБ, г-н Гюров ще продължи да изпълнява мандата си в БНБ. В случай че съдът потвърди постановения от УС на БНБ акт, той ще бъде внесен в Народното събрание за окончателно решение.

Законът за БНБ предвижда кратък срок за произнасяне от страна на съда, с оглед обезпечаване на интегритета и независимостта на централната банка и недопускане на ситуация, при която нейният ръководен орган да функционира в рамките на непълен състав по-продължителен период от време. Съдът може да прецени за необходимо да бъде сезиран и Съда на Eвропейския съюз, в случай че приеме за необходимо и неговото тълкуване по казуса, се казва още в съобщението.

Българската народна банка остава в готовност да предприеме всички последващи действия в съответствие с решенията на съда и Парламента.

За да вземе това решение УС на БНБ е отчел, правната рамка относно реда за предсрочно освобождаване на член на УС, правилата на административното право, правната несигурност в условията на този прецедент за българската и европейска законова рамка и практика, която поражда рискове за независимостта и репутацията на централната банка, както и възможността за политизиране на този юридически казус при сложната политическа среда в страната.

До решението на УС се стигна, след като антикорупционният орган обяви в края на юни, че при назначаването му той е участвал в търговско дружество, както и в две сдружения.

Към датата на избирането му за подуправител, което е станало на 26 юли 2023 г. Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цел и член на Управителния съвет на друго сдружение, посочват от комисията в решението си.

До 23 ноември 2023 г. той е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като ги е прехвърлил с нотариално заверен договор на 8 ноември 2023 г.

"В качеството си на подуправител на БНБ Андрей Гюров е подал пред Комисията на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество встъпителна декларация за имущество и интереси", казват от комисията.

Той е декларирал притежаването на 2% дялово участие от капитала на дружество, като е посочил стойност на дяловото му участие в размер на 117 000 лева. Не е декларирал обаче участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в длъжност, така и 12 месеца преди това.

Според закона управителят и подуправителите на БНБ не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й.

Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. От текста следва, че всякаква неплатена дейност може да бъде осъществявана само с единодушното решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.