БОЕЦ обвини Борисов в политическа педофилия

Общество
16:05 - 06 Юли 2021
5023
БОЕЦ обвини Борисов в политическа педофилия

Сдружение "БОЕЦ" на протестъра Георги Георгиев обвини Бойко Борисов в политическа педофилия и сезира ЦИК за използването на деца в предизборната агитация на ГЕРБ. Както Lupa.bg нееднократно писа, лидерът на партията няколко пъти се появи публично в компанията на деца, облечени в тениски с логото и слоганите на политическата формация, а във фейсбук профила му преобладават снимки на хлапета, често малолетни.

"В качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза, БОЕЦ сезираме Централната избирателна комисия за незаконно използване на деца в предизборната кампания на ГЕРБ и Бойко Борисов, като кандидат за депутат за предстоящите избори за парламент на 11.07.2021г.

През последните седмици сме свидетели на едно от най-срамните явления в българската политика – използването на деца в предизборната кампания. Многобройни са примерите за такива срамни и незаконни действия от срана на лицето Бойко Методиев Борисов – кандидат за депутат от политическа партия ГЕРБ. С тези свои действия Борисов пряко нарушава чл. 11 ал. 4 от Закона за закрила на детето. А именно:

Закон за закрила на детето:

Чл. 11. (4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

Действията на Борисов са и в нарушение на чл. 183. Ал. 4 от Изборния кодекс, доколкото може да се приеме, че предизборни агитационни материали и сцени, в които са въвлечени деца, накърняват добрите нрави, което е изрично забранено в чл. 183, ал. 4 от ИК.  Косвена забрана за използване на непълнолетни лица в дейността на партиите се съдържа и в чл. 20, ал. 4 от Закона за политическите партии.

В потвърждение на  позицията на БОЕЦ  е и е Решението на ЦИК № 381-ЕП  от 15 май 2014 г.

Многобройни са кадрите, публикувани през последните две седмици на официалният профил в социалната мрежа „Фейсбук” на Бойко Борисов, в качеството му на лидер на ГЕРБ и кандидат за депутат от същата партия съдържащи снимки на деца с агитационни материали на ГЕРБ – тениски, знамена, флаери и тн. Прилагаме публични снимки от фейсбук профила на Бойко Борисов", пишат от БОЕЦ. 

И тълкуват що е то политическа педофилия: 

"БОЕЦ формулираме термина „политическа педофилия“ – срамно и незаконно използване на деца в политическа и партийна пропаганда по време на предизборна кампания за политически цели. Допълнителна тежест на това закононарушение е, че децата дори не осъзнавата че с тя се злоупотребява и се нарушават техните права. Така се въздейства на тяхната психика без да могат да се защитят".