Боевете в Хартум продължават да ескалират

Свят
17:30 - 04 Юли 2023
1909
Боевете в Хартум продължават да ескалират

Ожесточени битки разтърсиха Омдурман, западната част на суданската столица, докато армията се опитваше да прекъсне маршрутите за доставки, използвани от нейните паравоенни съперници, за да докарат подкрепления в града, предава "Ройтерс".

Силите за бърза подкрепа (RSF) обявиха, че са свалили изтребител, а местните жители публикуваха видеоматериали, които показват как пилоти се катапултират от самолета. Засега няма коментар от армията по повод на инцидента.

Конфликтът между армията и RSF започна на 15 април и води до ежедневни сблъсъци в столицата, етнически мотивирани убийства в западния регион Дарфур. RSF бързо превземат контрол над части от столицата и привличат допълнителни бойци от Дарфур и Кордофан, използвайки мостове, свързващи Омдурман с Бахри и Хартум - другите два града, които образуват голямата столица.

Местните жители съобщават, че сблъсъците в Омдурман във вторник са били най-силните за последните седмици. Въпреки че армията се опитва да превземе позиции, тя е също така отблъсквала нападение на RSF срещу полицейска база.

"Имаше много тежки бомбардировки с часове, въздушни удари, артилерия и куршуми. За първи път за нас има непрекъснати удари на това ниво от всички посоки", каза Манахел Абас, 33-годишен жител на Ал Омдурман.

Конфликтът ескалира на фона на спорове около международно подкрепения план за преход към гражданско управление, въведен четири години след свалянето от власт на дългогодишния автократ Омар ал Башир по време на народно въстание.

Преговорите за прекратяване на огъня, които бяха проведени в Джеда със съдействието на Саудитска Арабия и Съединените щати, неуспешно се провалиха миналия месец, след като двете страни нарушиха примирието.

В понеделник племенните лидери от Южен Дарфур обявиха своята вярност към RSF, които произхождат от арабските милиции, съдействали за потушаването на бунта в Дарфур през 2003 г., като сега са национална и официално призната сила.

Според последните данни на ООН, близо 2,8 милиона души са били разселени от началото на конфликта през април, включително около 650 000 бежанци, които са преместили към съседните страни.