Размяна на военнопленници в Судан

Свят
13:56 - 29 Юни 2023
1389
Размяна на военнопленници в Судан

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) обяви, че е посредничил между воюващите страни на Судан, за да улесни освобождаването на повече от 100 военнопленници. Това съобщи Ал-джазира.

Судан е обхванат от насилие от 15 април, когато борбата за власт между ръководителите на суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) избухна в жестока война, която уби хиляди хора и принуди милиони да напуснат домовете си.

МКЧК посочва, че общо 125 армейски войници, държани от паравоенните сили, са успели да се върнат при семействата си преди Курбан Байрам, един от най-големите празници в ислямския календар.

Групата е отведена от Хартум до Уад Мадани, южно от столицата.

Тази положителна стъпка означава, че семействата ще празнуват Курбан Байрам със своите близки. Ние сме готови да действаме като неутрален посредник за освобождаването на задържани от всички страни в конфликта, когато това бъде поискано, заяви Жан Кристоф Сандоз, ръководител на делегацията на МКЧК в Судан.

Международният комитет на Червения кръст поддържа строг неутралитет при въоръжени конфликти с цел да се грижи за жертвите.