Бог да пази патриарха!

Дядо Неофит е във ВМА в тежко състояние, църквата призова миряните да се молят за здравето на Негово Светейшество

Актуални новини
22:15 - 29 Ноември 2023
6181
Бог да пази патриарха!

Българският патриарх Неофит е приет във ВМА заради белодробно заболяване, съобщиха тази сутрин от Светия Синод на Българската православна църква. Владиците призоваха вярващите да се молят за здравето на патриарха. Никаква друга официална информация не бе дадена през деня нито от Патриаршията, нито от болницата.

Lupa.bg научи, че дядо Неофит е в тежко здравословно състояние и не само белодробното заболяване е причина за влошаването на здравето му. Според източници на медията Негово Светейшество е в болница от над 10 дни и е претърпял операция на дебелото черво, намира се в реанимация и е на командно дишане.

Пред Lupa.bg викарият на патриарха Тивериополският епископ Тихон каза, че не разполага с информация за състоянието на патриарха, освен официалното съобщение на Синода. Той допълни, че липсата на информация поражда много спекулации, което не е добре. 

За разлика от БПЦ Ватикана подробно информира за здравето на папата. Преди дни бе съобщено, че Франциск е бил повален от грип, което наложи да отмени планирани визити в чужбина. Днес от Светия престол подробно обясниха, че папата няма температура, но възпалението на белите му дробове, свързано със затруднения в дишането, продължава. В изявлението, публикувано тази вечер, се уточнява, че предстоятелят на Римокатолическата църква продължава да взема антибиотик.

Българската православна църква обаче държи в строга тайна истинското състояние на патриарх Неофит.

Както първо Lupa.bg съобщи преди дни патриарх Неофит не се е появявал публично от един месец, а през последните дни Светият Синод в почти пълен състав проведе важни срещи с президента Румен Радев и с високопоставени политици и дипломати и отсъствието на Негово Светейшество породи отново слухове, че той е болен и е на легло.

Тревогите за здравословното състояние на 78-годишния патриарх се засилиха, след като на 23 ноември почти всички митрополити участваха в тържествената литургия за храмовия празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", а патриаршеският престол в църквата остана празен.

Последно патриарх Неофит беше официално видян на срещата си с доскорошния кмет на София Йорданка Фандъкова на 25 октомври. Преди това на служенията за посрещането на мощите на Св. Патриарх Евтимий. 

Последната тържествена литургия, която Негово Светейшество води бе през април т.г. за Великден. Оттогава лично не е отлужвал празнични литургии.

След призивите на Синода вярващите да се молят за здравето на патриарха в социалните мрежи много православни публикуваха молитва за изцелението на дядо Неофит.

Всички православни да се молим усърдно за оздравяването на Патриарх Неофит! Господи, Боже наш, Велики и Многомилостиви! В сърдечно умиление, смирено Ти се молим: съхрани под покрова на Своята благост от всяко зло Светейшия отец наш Неофит, Патриарх Български. Огради го във всички негови пътища със светите Твои ангели. Изпълни го с дълголетие и крепки сили, за да върши всичко за Твоя слава и во благо на православния български народ, за да управлява право словото на Твоята истина. Ние, като се радваме на Всеблагото Твое Промишление за него, благославяме и прославяме Всесветото Твое Име, Отца и Сина и Светаго Духа, сега и винаги и во веки веков. Амин.