Богатата Дания вече ще дава помощи за имигранти само срещу труд. А у нас с ромите кога?!

Актуални новини
19:57 - 07 Септември 2021
11511
Богатата Дания вече ще дава помощи за имигранти само срещу труд. А у нас с ромите кога?!

Дания, една от най-богатите държави в евросъюза, планира да обвърже получаването на социални помощи от имигранти със задължението да полагат труд 37 часа седмично, предаде Франс прес. Целта на мярката, обмисляна от социалдемократическото правителство на Дания, което се обяви срещу имиграцията, има за цел да насърчи интеграцията на бежанците. Тя ще влезе в сила още от 1 януари 2022 г.

"Искаме да въведем нова трудова логика, съгласно която хората са длъжни да дават своя принос и да бъдат полезни. Ако не могат да си намерят редовна работа, трябва да работят за своите помощи", заяви на пресконференция днес датската премиерка Мете Фредериксен. Думите й срещнаха очаквана подкрепа в обществото.

"В продължение на много години ние правехме лоша услуга на много хора, като не им налагахме нищо. Това трябва да се промени!", изтъкна Фредериксен.

С проекта си "Дания може да направи повече" правителството, което е на власт от юни 2019 г., отбелязва, че шест от десет жени в Дания, които произхождат от Магреба, Турция и Близкия изток, не са част от датския пазар на труда. Те получават щедри социални помощи, без да извършват нищо в замяна, и по този начин лежат на плещите на цялото общество.

Датската премиерка Мете Фредериксен е решена да спре социалните помощи на тези, които не се трудят и не допринасят за обществото

На първо време, амбицията на управляващите е да бъдат интегрирани 20 000 души, които ще бъдат насърчени да си намерят работа. "Например, може да става дума за работа на плажа като събиране на фасове от цигари и на пластмасови отпадъци, или оказване на помощ при решаването на различни задачи в дадена компания", заяви министърът по въпросите на трудовата заетост Петер Хумелгор пред журналисти.

Най-важното за нас е тези хора да си излизат от домовете, независимо дали става дума за новопристигнали или за такива, които от дълго време получават социални помощи, изтъкна той.

По данни на датския статистически институт 11 процента от 5.8-милионното население на Дания са чужденци, като от тях 58% произхождат от страни, които Копенхаген възприема като "незападни", отбелязва Франс прес.

Решението на Дания да обвърже получаването на помощи с полагане на обществено полезен труд вероятно ще срещне подкрепата на много държажи в Европейския съюз. У нас е известно, че от десетилетия много нашенци, предимно от ромски произход, получават социални помощи, без да извършват нищо в замяна. При недостига на работна ръка може да се помисли за въвеждане на минимална трудова заетост, коментират социални експерти.