Богомил Николов пред Lupa.bg: Не купувайте агнешко от открити пазари!

Личности
14:19 - 18 Март 2021
5870
Богомил Николов пред Lupa.bg: Не купувайте агнешко от открити пазари!

Богомил Николов е председател на "Активни потребители". От години се бори за правата на гражданите. Пред Lupa.bg той говори за наболелите проблеми на потребителите, за това с какво да внимаваме по Великден и какво да правим, ако имаме предплатена и неизползвана почивка.

- Г-н Николов, преди няколко дни пуснахте резултати от изследване на пресните млека, от което стана ясно, че повечето млека слагат сухо мляко. Някой от контролните органи реагира ли? Не е ли работа на Агенцията по храните да контролира производството?

- Доколкото знам, те казват, че могат да контролират документи. На база на документите, които трябва да попълват млекопреработвателите и на база на входящи и изходящи количества на суровините. Ако това е така, мисля, че няма пречка да се активизират за контрол над производството. Иначе лабораторен метод за доказване няма. Има още един елемент на объркване. Въпросният фурозин, който ние открихме и който доказва наличие на сухо мляко, се образува в някакви количества и при пастьоризацията. Ние това сме го отчели при проучването. Знаем, че е нормално да има някакво количество фурозин. Въпросът е какво количество е. При наличие на фурозин 50% и нагоре е ясно, че млякото не е качествено. За нас е важно, че осветляваме проблема, даваме сигнал. Нататък БАБХ трябва да мисли как да извършва качествена проверка. Лесно е да си дадеш сметка, че когато има налице евтин заместител, е ясно, че той ще бъде ползван. Когато създадоха Център за оценка на риска в агенцията по храните, ние се надявахме, че точно този център ще може да анализира рисковите моменти. Но вече над десет години не сме чули нищо от него.

- Агенцията по храните трябва да мисли за контрол, но какво правят потребителите през това време?

- Потребителите могат да разсъждават и преценяват за себе си, когато са въоръжени с информация. Липсата на информация деградира пазара. За да могат потребителите да влияят на пазара, трябва да имат информация.

- Какви оплаквания получавате най-много напоследък?

- Общо взето най-честите оплаквания са от обществените услуги- парно, ток, вода. Но ако трябва да бъда честен, от известно време спряхме да се борим с Топлофикация. Там е безнадеждно. Нито Топлофикация, нито КЕВР, нито енергийното министерство имат желание да решат проблемите на потребителите. Дори нямат желание за разговор по въпроса. Карат го по инерция. Много е лесно, ако решат, да направят един анализ и да видят, че в сградите с хоризонтални инсталации няма проблеми. Проблемите са при вертикалните и те трябва да бъдат сменени. Просто е, но някой трябва да се задейства. Тук и самите хора имат вина- част от тях не искат да им дупчат стените, ни скат да им влизат по домовете.... Няма как да стане иначе подобрение. Друг проблем, то който се оплакват хората напоследък, е онлайн търговията. Обикновено проблемите са в сферата на рекламациите. Очаквам от май месец да започнат проблемите в туристическите услуги. Там има заровена мина, която скоро ще се открие. Хората, които от миналата година имат предплатена почивка, но неосъществена, Законът даде право на ваучери. Те обаче могат да бъдат с продължение до една година от края на извънредното положение или датата на пътуването. По данни на бранша, дължат около 150 млн. лева. Държавната помощ е едва 49 млн. лева. Подозирам, че ще стане голям хаос. 

- Как да действат хората в подобни ситуации?

- Моят съвет е хората, които имат ваучери от миналата година да ги използват при всички положения, дори да им се предлага нещо различно от това, за което са платили. Защото рискът накрая да загубят парите е много голям. Делата в случая не са опция, защото отнемат време и не е ясно какво ще се случи накрая.

- Наближават Великденските празници, какво бихте посъветвали потребителите с какво да внимават при пазар и консумация?

- Първо важно  нещо е да се пазарува навреме, да не се оставя всичко за последния момент, защото винаги се случват недоразумения. Като цяло на пазара ни има всичко вече. Другото важно нещо е, да не купуват месо от открити пазари, без хладилници и хигиена. Там винаги има риск. И още нещо - от години в козунаците се пестят яйцата, особено тези, които се продават масово по магазините. Аз лично се доверявам на малки пекарни, която познавам. Да, козунакът може да е с два лева по-скъп, но знам, че е качествен.