Бойко Борисов и Октай не се разбраха, Турция не се извини

Българският премиер и турският вицепрезидент говориха 5 часа в Букурещ

Актуални новини
09:05 - 30 Март 2019
2223
Бойко Борисов и Октай не се разбраха, Турция не се извини

Борисов поиска публично извинение от Турция за изказване на турския външен министър Чавушоглу,  който вчера разбуни духовете с изказването, че  Анкара  е оказала влияние за промените в Закона за вероизповеданията у нас.

По този повод премиерът Бойко Борисов се срещна с вицепрезидента на Турция Фуат Октай в Букурещ и след дълги разговори се стигна до телефонно обаждане до Анкара, за да се чуе и позицията на самия външен министър Мевлют Чавушоглу за изказването му.  Срещата на Борисов и Октай продължи повече от пет часа. Тя започна в 19,30 ч. и завърши към 1 ч. Фуат Октай е поискал и да изгледа изказването на Чавушоглу. След това е разговарял и с президента Ердоган. До съгласие обаче не се е стигнало.

Така след напрегнати и дълги разговори между двамата държавници обаче, нямаше очаквания резултат и двамата така и не успяха да се разберат.

„На мен никой не ми се е обаждал и не ми е оказвал натиск.“, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. „Това ние самите го правихме толкова време публично - срещи със Синода, с мюфтийството, с всички. Какъв натиск?“, допълни той. „Аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори.“, добави министър-председателят.

Борисов подчерта, че когато всички водят антитурска кампания, „ние никога не сме си го позволили, а в България антитурската кампания носи плюс.“ Премиерът увери, че не правим подобно нещо заради добрите съседски отношения.