Бойко Борисов пръв взима мандат за съставяне на правителство - какво следва

Социолозите прогнозират няколко възможни коалиции в 48-то Народно събрание

Политика
21:10 - 02 Октомври 2022
4157
Бойко Борисов пръв взима мандат за съставяне на правителство - какво следва

Основният въпрос след първите прогнозни резултати от предсрочните парламентарни избори е дали 48-то Народно събрание ще успее да сформира парламентарно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, след като нито една партия няма абсолютно мнозинство от 121 депутати за самостоятелен кабинет.

ГЕРБ е първа политическа сила, като предварителните резултати от гласуването й отреждат 25,5% или преобразувано в мандати според "Маркет линкс" това са 67 депутати. Това е почти двойно по-малко от необходимите 121 гласа за съставяне на правителство. В предишния парламент всички тогавашни партии, които сега също влизат в НС, обявиха бойкот на партията на Бойко Борисов и отказаха коалиция с нея.

Прогнозните бройки на мандатите за всяка партия според "Маркет линкс" са както следва – ГЕРБ-СДС може да разчитат на 67 мандата, „Продължаваме промяната“ – 48, ДПС – 33, БСП – 30, „Възраждане“ – 27 мандата, „Демократична България“ – 24 мандата, „Има такъв народ“ - на 11 мандата.

В хода на предизборната кампания лидерите на партиите обявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ, защото са символ на корупцията, но предвид сложната вътрешна и международна обстановка позициите им може да се променят.

Досега ГЕРБ и ПП взаимно отричаха, че може да се коалират след вота. Ако позицията на лидерите на досегашната първа политическа сила Кирил Петков и Асен Василев останат непроменени, тогава Бойко Борисов трябва да търси съюзници в лицето на ДПС и на ДБ. Представители на ГЕРБ още преди изборите заявиха, че може да търсят коалиция с тези две партии, защото са проевроатлантически. Да не забравяме, че въпреки взаимните обвинения един от лидерите на ДБ - Христо Иванов беше министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г. до 18 декември 2015 г.

Ако бъдещето правителство на ГЕРБ е под надслова да се запази ориентацията на България към ЕС и НАТО това автоматично изключва от преговорите Възраждане.

В такъв случай, ако ГЕРБ, ДПС и ДБ се споразумеят за коалиция то трите партии биха разчитали на около 124 депутата и биха имали мнозинство от 121. Разбира се, това означава и ДБ да преглътнат съюз с ДПС в името на проевропейското бъдеще на България.

Ако все пак обаче ДБ категорично откажат коалиция с ДПС, на Борисов ще се наложи да преговаря с БСП на Корнелия Нинова. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов вече бяха в коалиция със социалистите в правителството на Промяната на Кирил Петков, така че и сега това би било възможно. В случая въпросът е дали Борисов и Нинова ще намерят път един към друг за съвместно управление.

Коалиция ГЕРБ-БСП-ДБ би събрала също над необходимите 121 депутати.

Най-вероятно, за да има стабилен коалиционен кабинет с мандата на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се кандидатира за премиер, а като лидер на партията ще предложи Томислав Дончев като компромисна и експертна фигура, макар и бившият вицепремиер да е от най-ярките имена в ГЕРБ. 

ИТН също е за проевропейско бъдеще на България, но имайки предвид, че партията на Слави Трифонов на няколко пъти стана причина за провал на коалиционни преговори и за оставка на кабинета на Кирил Петков е възможно те да откажат всякакви преговори и с ГЕРБ, и с ПП.

При провал на първия мандат и ако ГЕРБ не могат да сформират правителство, тогава президентът Румен Радев ще връчи папката за съставяне на кабинет на ПП. Какви са техните възможности? Кирил Петков и Асен Василев отново трябва да търсят подкрепа у ДБ и БСП, но така трите партии са далеч от 121 депутати, а събират малко над 100. Нужна са още поне две партии за стабилно мнозинство, които може би ПП няма да успее да намери.

Тогава третият мандат отива или при ДПС, или при друга партия, посочена от държавния глава. Тогава вече отново може да се мисли за т.нар. експертно правителство и реформаторско мнозинство.