Бойко Рашков е следващият аут от "Промяната"?

Бившият МВР шеф не можел да преглътне хем преговори с Бойко Борисов, хем да остане депутат без лост в изпълнителната власт

Политика
16:00 - 31 Май 2023
13173
Бойко Рашков е следващият аут от "Промяната"?

Бившият МВР шеф в редовното правителство на Кирил Петков Бойко Рашков е заплашил част от ръководството на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", че ще е следващият, напуснал групата след Радостин Василев. 

Макар да няма нищо общо с Руди Гела, Рашков можело да стане вторият отцепник, твърдят източници на Lupa.bg. А причината отново се кореняла в преговорите за съставянето на редовно правителство с втория мандат в ръцете на ПП-ДБ, в съюз с ГЕРБ.

Рашков е отколешен враг на Бойко Борисов и главен инициатор за ареста на експремиера и лидер на ГЕРБ, макар и само за 24 часа, през 2022 г. И досега в редиците на "Промяната" се говори, макар и на майтап, че тогавашният вътрешен министър поръчал солидна почерпка за белезниците, а при приключването на досъдебното производство бил в доста кахърно настроение. 

Сега пък се мусел на преговорния екип на ПП заради това, че не просто името му не се спрягало отново за МВР шеф, но и че не му е бил предложен какъвто и да било пост в изпълнителната власт - което смятал за заслужено предвид ожесточената кампания за изборите на 2 април в Перник, която, както казвал - на ръце бил износил. 

Неслучайно Рашков все по-рядко се появявал и в медиите да коментира политическите ходове, а участието му в парламентарните процедури било сведено до санитарния минимум. Рашков не бе забелязан и на мащабния протест пред "Дондуков" 2 във вторник вечерта, събрал лидерите на ПП и ДБ, но и на други формации. 

Междувременно нашите източници разкриват още, че освен да води тайни разговори с бившата парламентарна шефка Ива Митева, която също се отцепи след време от Има такъв народ на Слави Трифонов заедно с Любомир Каримански, Радостин Василев бил в тясно взаимодействие и с Бойко Рашков. Нещо повече, увещавал го да премине в редиците на неговата бъдеща партия под името "Силна България" и за да ползвал подкрепа за делото, заведено срещу него от ГЕРБ за АМ "Хемус" за баснословната сума от 100 бона. 

Същият сценарий - за привличане към него Гела разигравал и по отношение на двама депутати от Демократична България, твърдят информаторите ни, но поне засега отказват да назоват имената им.