Бойко Рашков е в Бургас, събра полицейските шефове

Вътрешният министър чака доклади за акцията срещу купуването на гласове

Общество
16:15 - 03 Ноември 2021
2439
Бойко Рашков е в Бургас, събра полицейските шефове

Мащабнaта спецоперация за противодействие на изборната търговия в страната доведе в Бургас министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, съобщава  Флагман.бг.

В този момент той събира всички полицейски началници в Бургаска област, които ще му докладват за извършените действия срещу купувачите на гласове. Още след изборите през юли т. г. стана ясно, че ОДМВР-Бургас е сред отличниците в борбата с купения вот. 

Акцията в Бургаско започна преди около седмица – първо в Поморийско, след това в Несебърско, а днес имаше претърсвания и арести в Руен.

По данни от пресцентъра на ОДМВР-Бургас, от началото на спецоперацията са образувани 10 досъдебни производства. Разследващите подозират всички арестувани лица, че са участници в схема за купуване на гласове. Срещу тях има постъпили сигнали от местни жители, които са дали показания пред криминалисти, че им са предлагани пари, за да гласуват за определена политическа сила.

Спецоперацията тече в цялата страна срещу нарушаване на политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица. Паралелно с това ще има и проверки по отношение на гражданската регистрация. Операцията ще продължи до произвеждането на изборите на 14 ноември, съобщиха по-рано от националния пресцентър на МВР.

Акцията е разпоредена от главния секретар на МВР Петър Тодоров. В нея са ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР. Освен служители на столичната и областните звена на полицията, участват и екипи на националната полиция, жандармерията и специалния отряд за борба с тероризма".