Бойко Рашков потвърди: Вадим Пожарната от МВР

Службите без полицейска функция да са извън вътрешното ведомство, заяви силовият министър

Политика
16:57 - 19 Януари 2022
3927
Бойко Рашков потвърди: Вадим Пожарната от МВР

"По най-бързия начин да се пристъпи към структурни и функционални промени. И те трябва да започнат със звена в МВР, които нямат полицейски функции. Такова е Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на  предстаянето на екипа си и приоритетите за работата на ведомството - задачи, залегнали в коалиционното споразумение.

Това бе първата точка в дневния ред на днешното заседние на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

„Това е изключително полезна структура, но трябва да се обособи или като Изпълнителна агенция в МВР, или като самостоятелна държавна агенция”, смята силовият министър. "Структурните промени ще донесат по-висока ефективност на МВР и ще бъдат премахнати несвойствени за него функции. По думите му отчуждаването на Дирекция "Миграция" е само идея, която се обсъжда, но не е взето подобно решение", подчерта силовият министър.

Друг проблем, който ще бъде обсъден, са териториалните дирекции в страната – районните управления. Рашков заяви, че служители няма да бъдат уволнявани или съкращавани. Целта е реорганизиране и преструктуриране така, че навсякъде да има брой служители, отговарящ на нуждите на района.

„Министерството на финансите отделя доста средства за техника - например, камери за наблюдение в населените места. Тази техника би помогнала много и при охраната на границата ни, защото мрежата не спира мигрантите, но камерите биха”, обясни Рашков.

Решение, което трябвало да се вземе спешно, е и дали МВР болницата ще остане под опеката на вътрешното министерство.