Бойко Рашков: Познавам Марин Димитров от 2021 г., подавал е сигнал срещу Мирослав Найденов

Не съм получавал подаръци от бащата и сина, твърди бившият вътрешен министър

Топ
20:47 - 09 Април 2024
4222
Бойко Рашков: Познавам Марин Димитров  от 2021 г., подавал е сигнал срещу Мирослав Найденов

Скандалът с митниците. Правителството предлага на президента Румен Радев Живко Коцев да бъде освободен от поста главен секретар на МВР. Първото решение на служебния кабинет е взето на подпис, съобщиха от правителствената информационна служба.

По-рано днес пък заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова изпрати на прокурор Даниела Талева сигнала на вече бившия премиер Николай Денков с твърденията, че Борислав Сарафов е оказал натиск върху Коцев да си подаде оставката.

В мотивите, с които Лада Паунова изпраща сигнала на бившия премиер Денков до Даниела Талева, е записано, че в писмото се съдържат данни, които пораждат съмнения за евентуално извършено престъпление от Борислав Сарафов.

Следва Талева да извърши проверка, след което да реши дали да образува или да откаже образуването на досъдебно производство. Днес Бойко Рашков обвърза твърденията за натиск над Живко Коцев с показанията му като свидетел по разследването срещу Петя Банкова, баща и син Димитрови и Никола Николов - Паскал.

Рашков заяви, че познава Димитрови от 2021 година, когато Марин Димитров подал сигнал за подкуп, приет от Мирослав Найденов през 2009 година. Твърди още, че нито като вътрешен министър, нито сега е получавал информация, че баща и син Димитрови имат нещо общо с контрабанда на цигари.

"И никога между нас не е воден разговор и аз не съм проявявал интерес, тъй като ние не сме били толкова близки, за да се интересувам с какво се занимава, с кой живее, къде живее и т.н.", заяви Бойко Рашков, депутат от ПП-ДБ.

Рашков коментира пред БНТ и показанията на Живко Коцев като анонимен свидетел по разследването срещу Петя Банкова, Никола Николов - Паскал и Марин и Стефан Димитрови.

Шокиран ли сте от показанията на г-н Живко Коцев, който казва, че е поддържал добри приятелски отношения с Димитрови заради вас?

"Ама аз това не мога да си го обясня. Ако някой е извършил убийство и главният секретар научи за това - заради лоялност към мен ще поддържа връзка с тези, които са извършили престъплението ли, това ми се струва нелогично. И ми се струва, че тези изявления, които направи г-н Коцев, са резултат на натиска, който е упражнен върху него от и.ф. на главен прокурор, председател на КОНПИ и други лица", заяви Бойко Рашков.

Рашков отрича да е получавал подаръци от баща и син Димитрови.

"У нас са идвали винаги на моите празници много гости и аз не съм върнал никой. Може би според вашите разбирания, когато някой ми позвъни на рождения ден да ме поздрави, аз трябва да подбирам - един да приема, друг да върна. Това не е мой манталитет. И изпадаме в клюкарство, каквото иска да насади прокуратурата, аз нямам какво повече да кажа, благодаря ви много", каза още Бойко Рашков.

Той отказа да коментира снимките на баща и син Димитрови с него, които се разпространяват в публичното пространство.