Бойко Рашков: Ще изкореним корупцията!

Но първо ще спечелим изборите на 2 април, заяви бившият вътрешен министър

Новини
18:27 - 21 Март 2023
3619
Бойко Рашков: Ще изкореним корупцията!

"Много е трудно да говорим по темата дали правата на българските граждани са на пиедестал. Очевидно е, че това не може да бъде така, след като това, което гражданинът притежава като право, ако желае да го реализира, трябва да го реализира чрез някаква корупционна схема", заяви в Кюстендил бившият вътрешен министър и кандидат за депутат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Бойко Рашков.

Той коментира и вчерашния Доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права за 2022 година.

"Като четем в Доклада на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права за 2022 година, че правата на българските граждани са нарушени - това е твърде широк въпрос. В този доклад съвсем не става дума само за лица, за които са взети мерки за принуда, например "задържане под стража". Въпросът е много, много по-широк", допълни той.

"Ако трябва да се върнем една година назад, тогава не беше задържан само Бойко Борисов. С него бяха задържани Владислав Горанов и пиарката му Арнаудова. Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей така, защото органите на МВР по това време са нямали никаква служебна ангажираност. Те са задържани по конкретен сигнал на един български гражданин, който е извън страната. Тримата са били свързани в корупционна схема с намиращия се в Дубай Васил Божков.

Към тяхното задържане се е пристъпило, след като са събрани 430 страници материали, от които всеки нормален човек може да направи извод, че е съществувала такава корупционна схема. Ако българският съд е постановил, че задържането е било незаконосъобразно, това съвсем не означава, че можем да поставим знак на равенство между обявяването за незаконно задържане и виновността на тези три лица, защото българската прокуратура не позволи по отношение на тези лица да се извърши цялостно разследване. Това също е елемент от защитата на правата на гражданите в нашата страна, защото с тези корупционни схеми са накърнени правата на стотици хиляди души.

Изразходването на стотици милиони бюджетни средства за строежа на пътна инфраструктура също накърняват правата на стоици хиляди български граждани. Само преди десет дни от МРРБ дадоха доказателства за това, чрез изваждането на една проба от Северната тангента. Говорейки за правата на човека трябва да имаме предвид всичко това", добави Рашков.

"След като спечелим изборите на 2 април и съставим правителство, трябва да положим всички усилия да създадем такива правила, които да важат за всички и да се ограничи до минимум корупционната среда в нашата страна. Корупцията създава не само лош имидж на България, но е и явление, което води до обедняването на всички български граждани. В този контекст ще трябва да приемем окончателно механизъм за тръсене на отговорност на главния прокурор.

Последният вариант, който беше подготвен и внесен от служебния кабинет, беше одобрен от всички международни организации и партньори. Ние сме длъжни да разгледаме този въпрос и да го решим окончателно. Едва тогава ще се създат необходимите условия, които ще ни дадат правните основания да се борим с корупцията. Политиката и корпцията вървят ръка за ръка в момента. Купуването на гласове е един такъв пример. Така се изкривява политическата картина. Тук трябва да се води непрестанна и неотстъпна война", категоричен бе Бойко Рашков.