Бойко Рашков ще отговаря за изборите: За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения

Новини
22:24 - 19 Май 2021
6201
Бойко Рашков ще отговаря за изборите: За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения

Служебният кабинет, чиято основна задача според конституцията е да гарантира честни избори на 11 юли, сформира екипа, който ще отговаря за това. Начело застава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Провеждането на честни избори е най-важната ни задача. За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения", посочи Рашков. И се закани, че ако прокуратурата не обяви кои са купувачите на гласове, за които има данни, лично той щял да го направи.

С организационно-техническата подготовка на вота на централно ниво са натоварени още министрите на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на здравеопазването и на правосъдието. По места отговорността за провеждането на изборите е на областните управители, които ударно и накуп бяха сменени в сряда. Мотивът е да се гарантира и осигури провеждането на честни избори и намаляване на купения и корпоративен вот, обяви говорителят на правителството Антон Кутев. 

"Това, което има като указание към областните управители, е да гарантират честния вот на изборите", каза той и допълни, че те ще трябва да намалят и възможностите "за купен и корпоративен вот".

Координацията по изпълнението на дейностите във връзка с подготовката на изборите на 11 юли е възложена на вицепремиера Рашков, реши правителството. Той ще ръководи дейностите по съгласуване с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали. Рашков е отговорен и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Както вече е ясно, за първи път в секциите в страната и чужбина с над 300 гласоподаватели ще се гласува само машинно.

Министърът на финансите Асен Василев пък трябва да внесе в МС проект на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат за предизборната си агитация по БНТ, БНР и техните регионални центрове.

Както обикновено министърът на регионалното развитие и благоустройството – в случая арх. Виолета Комитова, отговаря за изготвянето и публикуването на избирателните списъци, Министърът на външните работи Светлан Стоев трябва да подготви произвеждането на изборите в чужбина, а правосъдният министър Янаки Стоилов - в затворите. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, заедно с главния здравен инспектор, пък трябва да определят противоепидемични мерки. Всички те ще информират премиера Стефан Янев за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.