Бойко разпореди: Нито една пенсия няма да бъде намалена!

Правителството намери 56 милиона лева за великденски добавки за пенсионерите

Актуални новини
13:14 - 19 Март 2019
1612
Бойко разпореди: Нито една пенсия няма да бъде намалена!

Премиерът Бойко Борисов нареди на социалния министър Бисер Петков "в никакъв случай" да не се допуска намаляване на пенсиите на нито един човек.

Министър-председателят привика на спешна среща шефовете на социалното министерство и на НОИ тази сутрин, за да коригират т.нар. нова формула за изчисляване на пенсиите. Съгласно нея 31,3% от новите пенсионери ще имат по-нисък индивидуален коефициент и по този начин ще получат значително по-ниска пенсия.

"Това е грешка. Не знам какво са смятали в НОИ, но не бива да се допускат такива неща. Нито един пенсионер няма да бъде ощетен с пенсията. Казал съм да преизчислят всичко, да намерят начин всичко да е справедливо", посочил е по време на срещата Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев също увери, че няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер. Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени при кой вариант човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер. Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

Дни по-рано стотици възрастни хора се оплакаха, че имат драстично орязани пенсии, като при някои от тях разиките са в порядъка на 250-350 лева месечно.

„Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите и решение за това ще бъде взето най-вероятно до седмица”, заяви още вицепремиерът Томислав Дончев след спешната среща при премиера.