Бойко се ядоса: БСП иска да се оттегля по време на кампанията? И да бъда изпратен в Белене и убит?

Темата за бежанците не е била между мен и папата. Другото е лъжа, кафява новина, измама, внушение, гадост, отсече премиерът

Политика
18:07 - 08 Май 2019 (обновена)
4612
Бойко се ядоса: БСП иска да се оттегля по време на кампанията? И да бъда изпратен в Белене и убит?

БСП искали да се оттегля по време на кампанията? И да бъда изпратен в Белене и убит, както е бил убит дядо ми? Така реагира премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви на искането на социалистите по време на предизборната кампания да излезе в отпуск, защото извършва агитация с държавни средства.

Министър-председателят обясни защо не смята, че посещенията му из страната са използване на държавен ресурс за предизборни цели. Нямам нито едно партийно мероприятие, изтъкна Борисов. И нападна БКП, че преди 40 години са започнали ямболската болница и не са я завършили. Ако отивам на партийно мероприятие, ако вляза в залата и там има партийци - това е друго, посочи Борисов.

Папата и на малко име ме знае, но ме надценяват, ако смятат, че папата ми е предизборно мероприятие, вметна той по повод обвиненията, че посещенито на Франциск е част от предизборната кампания за евровота.

Когато си пратиш началника на кабинета в листата на БСП, не трябва ли също да излезеш в отпуска, попита риторично Бойко Борисов. Той имаше предвид присъствието на Иво Христов, бивш шеф на президентския кабинет, като четвърти в листата на БСП за евроизборите.

Има ли основания, при които бихте подали оставка, попита водещата Цветанка Ризова. А Борисов бе категоричен: "Не!" И като мотив изтъкна: Да дадем в една година 150 милиона за избори не е рентабилно!

Президентът Радев ни нападна тежко в изказването си на парада на Гергьовден, коментира още Бойко Борисов. А след това допълни: "И вчера се чухме с президента Румен Радев, той е доволен от възстановяването на Военно-въздушното училище". Премиерът посочи, че очаква благодарност от държавния глава.

Порожанов дойде при мене и каза - готов съм да подам оставка, посочи министър-председателят по повод на новия епизод от "Апартаментгейт", в който попадна и земеделският министър. Премиерът защити Порожанов, който по думите му купил жилището си при друга ситуация и доста оставна.

Запитан дали смята, че Порожанов се справя като министър, Борисов отговори положително. Програмата за къщите за гости е добра, посочи Борисов. И изтъкна, че върви пълна проверка на това как се изпълнява тя. Който е нарушил - връща парите в троен размер, има строги правила, добави премиерът.

"Аз внимателно наблюдавам. Сега, явно Порожанов е на прицел. При най-малката нередност, аз ще го отстраня. Ако има нарушения по тази линия (за къщите за гости - б.р.), веднага ще му се вземе оставката. Ние сме много щедри да отговаряме, но другите партии и институции - питате ги веднъж и толкова", обърна се към водещата Цветанка Ризова Бойко Борисов. И благодари на разследващите журналисти, защото разкритията им били доказателство за пълната свобода на словото.

Защо е тази показност, попита водещата за ареста на Десислава Иванчева. "Два пъти съм си казал мнението, но те ми обясниха, че, за да не им паднат после веществените доказателства трябва. Казал съм им - ио най-тежкият престъпник трябва да бъде уважаван. Тази крехка женица с белезници на ръцете и краката, а до нея двама яки полицаи - не е добра гледка. Но си взеха мярка. После вижте колко престъпници доказаха тихо отвън", добави Борисов.

Премиерът коментира и посещението на папа Франциск у нас. "Темата за бежанците не е била между мен и папата. Другото е лъжа, жълта новина, кафява новина, измама, внушение, гадост", заяви категорично премиерът в тв ефира, опровергавайки появилите се слухове, че папата е настоял да приемаме бежанци и това е в основата на неговото посещение у нас.

При визитата си у нас папа Франциск метафорично е благословил строителството на магистрали, защото е благоволил свързаността, изясни премиерът. Щом и на папата намираме кусур, Господ да слезе, какво ли ще измислим!, отсече Борисов.

"За втори път в България идва папа. Това е световно събитие, подчерта премиерът. И изтъкна, че с посещенията на папите се изчиства негативният образ, създаден на България, без страната да има вина -  за "Българската следа" и "убийството на Георги Марков". Папата нарече патриарха "свят човек", отправи прекрасно послание, свързано със светите братя Кирил и Методий, посочи още като положителни акценти от визитата на папата премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи и темата за мигрантите, засегната от папа Франциск. "Говорим за страдащите, за тези, които бягат от война - тях да подслоним, докато спре войната", каза премиерът. И добави, че "Европейският съюз го е послушал" за изнесените центрове. Да отвориш сърцето си, значи да подслониш бягащ от война човек. Нелегалната емиграция е нещо съвсем друго, каза той. А за икономическата миграция добави, че "ще отидеш, ако те искат".