Бойко умува върху кабинет на "Промяната", намекна за подкрепа

Борисов пожела да види конкретен състав, мина на "ти" с Кирил Петков след взаимна прошка

Политика
10:56 - 25 Април 2023 (обновена)
7772
Бойко умува върху кабинет на "Промяната", намекна за подкрепа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от лидерите на Продължаваме промяната - Демократична България точен състав на правителство, върху което Изпълнителната комисия на партията му да умува, в случай, че се постигне съгласие за подкрепа за втория мандат (в ръцете на втората политическа сила - б.р.).

"Трябва да знам какво да представя пред партията", заяви Борисов.

А съпредседателят на ПП Кирил Петков напомни, че все пак страната се намира в хипотезата на даването на първия мандат, т.е. този за реализиране от ГЕРБ. "Имате избора да говорите и с другите политически сили и това е ваше право", каза Петков.

А Борисов уточни пред него, че докато ИК на ГЕРБ не вземе решение за съвместни действия именно с ПП-ДБ - няма да се преговаря с нито една от другите четири политически сили в НС.

"Да не считаме, че сме си самодостатъчни, защото в НС има още цели 4 партии и могат да организират много мощна опозиция", предупреди Борисов. 

Нищо в нашите отношения не затруднява да свършим, каквато и да било работа, ние си простихме, каза още експремиерът. 

Петков заяви, че все пак ще изчака размислите на ГЕРБ по техния първи мандат. "Това не е някакъв инат - че няма да подкрепим първия мандат или че не искаме министри от ГЕРБ във втория, това просто беше заявено още преди изборите от нашите контролни органи", уточни Петков. 

"Темата с празния чек ще я изчерпваме в следващите дни. Защото ние ще коригираме бюджета и това ще приключи - и тази тема ще отпадне в идните дни. Като ги слушах какво говорят всички по бюджета - съм абсолютен оптимист", каза още Бойко Борисов. 

Асен Василев се обърна към него и му напомни, че трябва да има вътрешна консултация в коалицията ПП-ДБ за това дали тя да излъчва състав на кабинет пред ГЕРБ преди да е изчерпана процедурата по първата папка, която президентът Румен Радев ще връчи. 

Бойко Борисов и Кирил Петков открито, пред камерите и микрофоните минаха от учтивата форма в разговорната на "ти". А неформалните обръщения дошли след взаимна прошка, която експремиерите си дали за обидите в ефир.