Боил Банов: Главата ми е здрава карловска, не пада лесно

Топ
17:05 - 14 Ноември 2019
2043
Боил Банов: Главата ми е здрава карловска, не пада лесно

Казусът с Ларгото не е случаен, ще сезирам прокуратурата. Това каза днес министърът на културата Боил Банов на прескоференция в министерството. Явно целият сценарий бе да ми се вземе главата много по-рано, но моята е здрава карловска глава и не пада лесно, заяви още той.

В началото на годината от БСП обвиниха, че Министерството на културата е опростило 700 хил. лв. на фирми-строители на етапи от Ларгото като неустойка за забавено изпълнение. По-рано днес пък казаха, че от министерството са изпуснали сроковете за обжалване по делото срещу изпълнителя на забавения ремонт на античния комплекс и поискаха оставката на Банов. А вчера от министерството пък съобщиха, че директорът на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ Татяна Цветанова е подала молба за напускане с оглед на резултатите по съдебния иск към фирмата изпълнител на строителните дейности на Ларгото.

“На 12 февруари, 10-ина дни след атаката към мен, в Министерство на културата на 2 инстанция постъпва определение на съда, че губим делото срещу консорциума строител на Ларгото. Срокът за обжалване на документите е 12 март. До преди няколко дни това, което знаехме аз и което ми казва главният секретар е, че чакаме насрочване на дело за трети етап във ВКС. Не ни е било съобщено, че има друго развитие по делото освен това”, обясни Банов.

Преди няколко дни разбрах, че истината е съвсем друга. Служителят, оторизиран от правна дирекция да води делото, е внесъл жалбата на 13-и, вместо на 12-и март. След 10 дни съдът е върнал, че е изпуснат срока. От 12 март без правна дирекция да уведомят нито мен, нито главния секретар, оторизираният служител е внесъл жалене на това решение. По това, което виждам манипулативно се опитва да обясни, че документите са пуснати по пощата на 12-и. И сега по този казус преди дни е решил съдът, продължи той.

Боил Банов обясни, че тези неща не минавали през него, а се движели от правния отдел и той затова не знаел. Затова и според него намесването на името му в различни сценарии не било редно.

Аз лично смятам, че този акт е продължение по повод това, което се случи от сигналите на Елена Йончева. Ако открием, че служители, различни от тези, които са положили подписите си на документите, са участвали в това, ще си носят отговорността. Аз лично ще предам документите от нашето разследване в прокуратурата, каза министърът.

Тези действия не са случайни. Служителите, които стоят зад този акт, не са от 1-2 г. Те работят тук от повече от 10 години. Такава грешка е невъзможна, особено в онзи момент, категоричен бе той. И подчерта, че това няма как да се е случило със знанието му, най-малкото защото прокуратурата го разследва по случая.

"Явно целият сценарий бе да ми се вземе главата много по-рано, но моята е здрава карловска глава и не пада лесно. Информирал съм премиера и той ми каза да кажа на хората какво се е случило, за да знаят. На призивите за оставка на БСП няма да отговарям. Ако съм за оставка, сам ще си тръгна", отсече Банов.