Защо Боил Банов изпусна 750 бона неустойка за Ларгото?

Актуални новини
09:05 - 14 Ноември 2019
2691
Защо Боил Банов изпусна 750 бона неустойка за Ларгото?

Въпреки че министърът на културата Боил Банов емоционално се заканваше да получи неустойката от 754 хил. лв. за забавянето на ремонта на Ларгото в центъра на София, това със сигурност няма да се случи, и то по вина на подопечното му министерство.

Случайно или не, Министерството на културата (МК) е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка, алармира „Сега”.

Това става ясно от определението на Върховния касационен съд (ВКС), което е окончателно. МК ще трябва да плати и 73 хил. лв. разноски по делото.

В решението на съда са описани всички шмекерии, които МК се е опитало да приложи, за да оправдае нехайството си. Първоначално жалбата е била внесена "на ръка", ден след като е изтекъл крайният срок - 12 март, при това не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд.

След като това не минало, от МК сменили тактиката и започнали да твърдят, че жалбата е изпратена в срок, но по пощата преди изтичане на едномесечния срок. За целта са представили ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с подател К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд. Според съда обаче пликът е с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба".

Магистратите питат какво е правил този плик в Министерството на културата, ако с него е била изпратена жалбата до съда. ВКС отхвърля и представената от Министерството на културата обратна разписка.

"Тя не може да се кредитира като писмено доказателство, от което да се установи по несъмнен начин, че касационната жалба е подадена в едномесечния срок, тъй като тя не съдържа данни какво е доставено с нея, липсва изходящо клеймо за доставка на пощенския клон, както и потвърждение за доставяне", се казва в определението.