Боил Банов: Записът срещу мен за "Ларгото" е монтаж 

Министърът готов да подаде оставка, прокуратурата проверява случая в културното ведомство

У нас
14:28 - 30 Януари 2019
1829
Боил Банов: Записът срещу мен за "Ларгото" е монтаж 

Записът на Елена Йончева, уличаващ Боил Банов в незаконно съдействие за опрощаването на 700 000 лева неустойки на фирмата-строител на „Сердика”-Ларгото  най-вероятно е монтаж. Това обясни самият министър на културата на брифинг. „Десетки оперативки сме провели за ларгото, на тях съм псувал, викал, бранил държавния интерес по всякакъв начин. Още много записи могат да се сглобят.”, каза Банов.

Той е заявил, че е готов да подаде оставка, но премиерът Бойко Борисов засега не я е поискал, тъй като изчаква прокуратурата да се произнесе по случая. Шефът на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек вече е в сградата на Министерството на културата, заедно с прокурор и разследващ. Те ще изземат всички необходими документи по случая с изграждането и ремонта на „Ларгото”.

Червената депутатка Елена Йончева обяви, че дават министъра на културата на прокуратурата и ОЛАФ и искат оставката му за неизплатени неустойки за 700 000 лв. Йончева извади на светло запис, на който става дума за корупция в строителството и злоупотреба с държавни средства от Боил Банов в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 г. Министърът е обвинен, че съдействал за опрощаването на поне 700 хиляди лева неустойка на фирмата - строител на втори и трети етап на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото.  

На записа Банов дава указания на своя кабинет как да бъдат подправени документи, за да не си прибере държавата 700 хиляди лева, разговаря с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката от въпросната сума на държавата, която дължи за закъснението, разказа Йончева Записът бил направен от служител на министерство на културата, присъствал на разговора. Веднага след разказа на Йончева, БСП поиска оставката на Банов.

Самият министър показа разписана от него искова молба, с която преди години е завел дело срещу консорциума за 745 хил. лв. „Автор на записа е бившият служител на Министерството на културата Ангел Ангелов”, разкри  Банов. И заяви, че от 4 години е рекетиран,, че има записи.

В момента Ангелов е в оперативната програма за наука на образователното министерство, а с него работили и други държавни служители. Банов ги нарече проектаджии. Срещу Ангелов има и други жалби за шантаж. Той работел с бившия чиновник от икономическото министерство Иво Костов. "Този опит за гавра не го приемам, противопоставям се напълно. Ларгото беше 2015-2016, този запис е сформиран от тези периоди. Не мога да кажа защо сега го пускат, идват избори, телевизия правят. Явно целта е да омаскарят всичко и всички", каза Банов, като призна, че е ядосан.