Боливия залови кокаин за 450 милиона долара

Свят
19:26 - 19 Март 2024
1885
Боливия залови кокаин за 450 милиона долара

Боливийската полиция залови втората по големина пратка с наркотици в историята на страната, като конфискува повече от 7,2 тона кокаин, предназначен за Белгия, на улична стойност от близо половин милиард щатски долара, каза вътрешният министър на страната Едуардо дел Кастильо, цитиран от Ройтерс.

Операцията е извършена във високопланинския район на Боливия Писига, на границата с Чили. Наркотиците са били скрити в два камиона, превозващи старо желязо за износ в Европа през чилийски пристанища на Тихия океан.

Дел Кастильо съобщи, че продавачът на наркотиците е избягал от страната в САЩ, за като според него е виновна изтекла информация от прокуратурата в медиите.

През януари боливийската полиция проведе най-голямата операция за борба с наркотиците в страната, като залови повече от 8 тона кокаин, също на границата с Чили.

Боливия е един от най-големите производители на кока в света, суровината, използвана за производството на кокаин. Службата на ООН за наркотиците и престъпността отбеляза значително увеличение на доставките на наркотика от Южна Америка, често за Европа.