Болшой театър излъчва онлайн най-хубавите си спектакли

Постановките ще са достъпни в YouTube 24 часа след излъчването им

Русия
13:15 - 30 Март 2020
4743
Болшой театър излъчва онлайн най-хубавите си спектакли

Световноизвестният Болшой театър в Москва започна да публикува в канала си в YouTube записи на  свои балетни спектакли, тъй като заради коронавируса в страната са затворени всички театри, кина, опери, музеи и галерии и изобщо всички културни институции. Всяка оперна постановка ще остане достъпна в YouTube 24 часа след излъчването й.

 Програмата започна на 27 март със запис на "Лебедово езеро", на 28 март бе качен пълният запис от 2011 г. на постановката на "Спящата красавица" - най-пищният балет на Пьотр Илич Чайковски. Общо 6 спектакъла от златния фонд на Болшой театър ще бъдат показани, докато действа забраната за посещение - засега в Русия тя е до 10 април. 

На 1 април може да се види „Царска невеста“, на 4 април „Марко Спада“, на 7 април „Борис Годунов“, на 10 април – „Лешникотрошачката“.


"Разбира се, липсва ни живият контакт и репетициите с колеги, не ни достигат упражнения за поддържане на форма. Но се надяваме и разбираме, че това ще е само временно", казва за Ройтерс Игор Цвирко, водещ балетист на театъра.

Колегата му Денис Родкин допълва, че "изкуството - и в частност предаванията на Болшой - поддържат хората в нелеката ситация; спектаклите ни ще ги вдъхновяват, докато всичко това приключи".

„Както цялата ни страна, както целият свят, и ние се оказахме в много сложна ситуация, с каквато досега никога не сме се сблъсквали. Ситуация, която ни принуди да затворим театъра за зрители. Но ние, разбира се, не искаме да загубим контакта си с публиката. Театърът винаги е дарявал на хората уникални емоции, изключителни преживявания. А днес това е възможно само във виртуален формат, но въпреки това искаме да ви покажем нашите спектакли, записани по-рано. Работихме много, за да го направим възможно. Надяваме се, че спектаклите ни ще ви подкрепят в тези времена, ще поддържат доброто настроение и дори ще обезпечат душевното равновесие и здраве на тези, които обичат изкуството на Болшой театър. Пазете се и до нови срещи онлайн“, обърна се към всички зрители генералният директор на театъра Владимир Урин.