Бомба в Lupa.bg: Пиарка завлече "Александровска" с 60 милиона към дъното

Политика
14:53 - 14 Май 2021 (обновена)
28562
Бомба в Lupa.bg: Пиарка завлече "Александровска" с 60 милиона към дъното

Бивша пиарка (на НСОРБ - б.р.), мистериозно назначена преди години, дърпа конците на университетската Александровска болница, чийто началник бе екс здравният министър проф. Костадин Ангелов. Някогашната експертка "Връзки с обществеността" Мария Куманова е името на дамата, която според медици и администратори в самата лечебници, я води упорито към дъното заради фрапиращи финансови нарушения и дългове, набъбнали до над 60 милиона лева.

Днес лидерката на "Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова обяви, че Сметната палата трябва незабавно да се намеси и да провери случващото се в болницата, нo не се впусна в конкретика. Lupa.bg ви запознава с част от нея.

През 2013 г., когато проф. Ангелов е назначен за временно изпълняващ длъжността "директор", Александровска е с излишък от над 1 милион лева. Той започва ударни проекти за инвестиции, облагородяване, европейски програми за развитие и на инфраструктурата, и на кадровия потенциал.

Само година по-късно хирургът взима Куманова под крилото си и я прави ръководител на отдел "Проекти", а за следващите 12 месеца тя успява да се издигне до поста зам.-директор, какъвто е и до днес. Медицинско образование тя няма, но година след назначението си завършва специалност "Здравен мениджмънт". Запознати с биографията й лекари коментираха пред медията ни, че не са сигурни дали тапия действително е получила за това.

"Когато стана главен секретар на болницата, тя постепенно започна да обсебва Ангелов и постепенно завзе цялата власт. Всъщност той й стана подчинен. В един период дори именно тя управляваше Александровска с генерално пълномощно. С него сменяше началници на клиники, административни звена. Никой от тях нямаше достъп до директора, всички трябваше да минават първо през кабинета на Куманова.

Решенията бяха диктувани от нея, а Ангелов само подписваше", разкриват свидетели на дългогодишния тормоз. Не искали да говорят до днес предимно от страх да не бъдат уволнени. А съкращения, включително неправомерни, имало - дело отново на Куманова, и включително сред медицински специалисти, сочени за едни от най-добрите в сферите си. 

Докато текат кадровите промени на зам.-шефката на болницата, финансовото й състояние продължава да се влошава. Първоначалният хъс на проф. Ангелов за скоростно развитие на клиниките, в това число и изграждането на високотехнологичния линеен ускорител, забележителните апарати за образна диагностика, е заменен от трупането на дългове.

Сравняват го с бомбастичните задължения на ВМА по времето на покойния ген. Стоян Тонев. Справка на Lupa.bg разкри, че в края на миналата година е започнало подпечатването на годишния финансов отчет на болницата, но и до днес той не е внесен в Сметната палата или в канцеларията на принципала на лечебното заведение - здравния министър.

В самата болница Куманова била наричана "сив кардинал" заради непрестанните си разпри с шефове на клиники и здравни работници. Според тях не само Ангелов е паднал в лапите й. Това се случило и с настоящия директор проф. Борис Богов и членовете на Управителния съвет - проф. Димитър Буланов и именития очен лекар и сочен за близък приятел на ексминистъра - доц. Александър Оскар. 

Цялата висша администрация на болницата пък била съставена именно от кадри на Куманова. 

Но коя е Мария Куманова? 

Дамата е завършила НГДЕК през 1989 г., след което следва в Алма матер. Започва кариерата си като журналист - главен редактор е на списание "Бизнес Спектър", а след това работи като маркетолог. В държавната администрация попада през 2001 г. като шеф в НСОРБ, а по-късно като секретар на здравната комисия в парламента. През 2014 г. става началник на кабинета на министъра. 

Според запознати обаче не д-р Таня Андреева, която е министър по това време, вкарва Куманова в здравеопазването, а още по-малко в болницата. Назначението на някогашната пиарка идва по пряка линия от бившия зам.-лидер на ГЕРБ и МВР шеф Цветан Цветанов, до когото пък проф. Ангелов бе особено плътно. По-късно въпросната е освободена от министър Андреева, причините за което и досега не са съвсем прозрачни, но се говори, че е имало търкания между двете. 

Самата д-р Андреева коментира пред медията ни, че действително отдавна се говори за нарушения в "Александровска", но и напомни, че която и да е Куманова, зад решенията в болницата в крайна сметка стои името на директора й.