Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Гладът не трябва да се използва като оръжие за война, категоричен бе топ дипломатът на ЕС

Украйна
13:49 - 20 Юни 2022
3432
Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Усилията на Русия да блокира изнасянето на милиони тонове зърно от Украйна са военно престъпление. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от "Укринформ".

"Призоваваме Русия да деблокира украинските пристанища... Немислимо е, не може да си представим, че милиони тонове пшеница остават блокирани в Украйна, докато в останалата част от света хората страдат от глад", посочи той пред репортери в Люксембург

Това е истинско военно престъпление, така че не мога да си представя, че ще продължи много по-дълго, допълни Борел преди срещата на външните министри на ЕС.

Той предупреди, че войната ще има "драматични" последици за целия свят и изрази подкрепа за усилията под егидата на ООН за деблокиране на украинските пристанища в Черно море и търговските навигационни пътища в района.

Борел изрази увереност, че въпросът ще бъде разрешен в близко бъдеще.

Гладът не трябва да се използва като оръжие за война, категоричен бе топ дипломатът на ЕС. Той подчерта, че недостигът на енергия и повишаването на цените се дължат именно на руската агресия, а не на санкциите, наложени от Европейския съюз.

Борел поясни, че санкциите не са насочени към доставките на храни и торове, така че всеки, който желае да ги закупи от Русия, е свободен да го направи безпрепятствено.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също обвини Русия, че чрез недостига на храни изнудва света. Според него Москва бомбардира украинските зърнохранилища, пречи на сеитбата в големи части от Украйна, краде зърно от окупираните територии, а също така се опитва да използва продоволствената криза в развиващите се страни, която назрява заради войната като оръжие.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че по границата с Украйна ще бъдат изградени временни силози в опит да се подпомогне износът на повече пшеница и да се отговори на нарастващата световна продоволствена криза.

След нахлуването на Русия и блокирането на пристанищата украинските доставки на зърно са в застой. Повече от 20 милиона тона са блокирани в силози. Войната разпалва световна продоволствена криза с рязко покачване на цените на зърното, олиото, горивата и торовете.