Борел: ЕС е изправен пред нарастваща мюсюлманска враждебност

ЕС
12:19 - 22 Ноември 2023
2680
Борел: ЕС е изправен пред нарастваща мюсюлманска враждебност

Европейският съюз е изправен пред нарастваща враждебност в мюсюлманския свят и извън него поради обвиненията в произраелски пристрастия и двойни стандарти във войната в Газа, предупреди ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Борел каза, че се страхува, че подобна острота може да подкопае дипломатическата подкрепа за Украйна в Глобалния юг и способността на ЕС да настоява за споразумения за спазване на правата на човека.

Той каза, че ЕС трябва да покаже "повече съпричастност" към загубата на живот на цивилни палестинци във войната на Израел срещу Хамас, започната в отговор на смъртоносното нападение на 7 октомври от палестинската въоръжена група.

Коментарите му бяха направени в интервюта за Ройтерс по време на петдневно пътуване до Близкия изток.

По време на пътуването, което приключи в понеделник вечерта, Борел изслуша недоволството на арабски лидери и палестински граждански активисти, че 27-членният ЕС не прилага същите стандарти към войната на Израел в Газа, които прилага към войната на Русия в Украйна.

"Всички те наистина критикуваха позицията на Европейския съюз като едностранна", каза Борел.

Размахвайки мобилния си телефон, той каза, че вече е получил съобщения от някои министри, сигнализиращи, че няма да подкрепят Украйна следващия път, когато има гласуване в ООН.

"Ако нещата продължат така няколко седмици, враждебността срещу европейците ще нарасне", добави той.

В отговор на критиките Борел подчерта, че човешките животи имат еднаква стойност навсякъде и че ЕС единодушно е настоял за незабавни хуманитарни паузи, за да получи помощ за палестинците в Газа и е увеличил четирикратно своята хуманитарна помощ за анклава.

Но арабските лидери искат незабавно прекратяване на бомбардировките от Израел, които убиха най-малко 13 300 палестинци, включително 5600 деца, според управляваното от Хамас правителство в Газа.

Критики бяха отправени както към ЕС, така и Съединените щати, че не осъдиха бомбардировките на Израел в Газа, за разлика от отговора на Запада на нахлуването в Украйна.

Израел подчерта, че отговаря на най-смъртоносната атака в своята история, при която около 1200 души бяха убити и 240 взети за заложници, според израелските данни.

Той казва, че атакува цивилни райони, тъй като там действа Хамас и се опитва да избегне невинни жертви.

Като върховен представител за външната политика Борел е натоварен с изработването на общи позиции сред членовете на ЕС.

Като съсед на Близкия изток и дом на значително еврейско и мюсюлманско население, ЕС има голям дял в последната криза. Въпреки че не е в същата класа като Съединените щати, тя има известна дипломатическа тежест в региона, не на последно място като най-големият донор на помощ за палестинците.

Но блокът се бори за единна позиция отвъд осъждането на атаката на "Хамас", като до голяма степен се ограничава до подкрепа за правото на Израел да се защитава в рамките на международното право и призовава за паузи в битките.

Междувременно отделни страни-членки като Германия, Австрия, Чешката република и Унгария подчертаха силната подкрепа за Израел, докато други като Ирландия, Белгия и Испания критикуваха военните действия на Израел.

Борел, опитен испански социалистически политик, миналия месец обяви, че някои от действията на Израел противоречат на международното право - за раздразнение на някои страни-членки на ЕС.

Той избягваше подобна директна публична критика по време на пътуването си. Той също се опита да покаже разбиране за болката, изпитвана от израелците, припомняйки собствения си опит в кибуца през 60-те години на миналия век.

Но той каза, че ЕС също трябва да направи повече, за да демонстрира, че също го е грижа за живота на палестинците и това може да стане чрез по-силни призиви за помощ за навлизане в Газа и подновен натиск за палестинска държава според така нареченото "решение за две държави".