Борел: Европейците трябва да са наясно какво би значело Путин да им е съсед

Русия
13:16 - 09 Февруари 2024
1450
Борел: Европейците трябва да са наясно какво би значело Путин да им е съсед

"Необходимо е да се обясни на европейските граждани преди парламентарните избори през юни какво би означавало Украйна да бъде победена, а руската армия да се придвижи до границите на ЕС."

Това заяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел в интервю за испанското издание EFE. Повод за изказването му бяха опасенията, че наближаващите избори за Европейски парламент (6-9 юни) могат да донесат силни резултати на крайнодесни партии, които не са съгласни с предоставянето на помощ за Украйна.

Главата на европейската дипломация отбеляза, че осъзнава, че в ЕС "има хора, които не споделят мнението, че трябва да се помогне на Украйна и че е по-добре тя да се предаде възможно най-скоро", защото "така ще се отървем от проблемите".

И попита: "Смятате ли, че ако Русия установи марионетен режим в Украйна, като този, който има в Беларус, и руските войски са на полската граница, ще се измъкнем от неприятностите? Или ще имаме по-големи проблеми?" Той подчерта, че Путин няма намерение да отстъпва, тъй като от това зависи неговото политическо оцеляване.

"Това означава, че Путин може да си помисли, че ако е спечелил веднъж, защо да не победи някой свой съсед и втори път?", добави той.

Борел не пропусна да отбележи и друг голям риск в случай че Москва спечели войната: "С Украйна в ръцете си Путин ще контролира 35% от всички световни пазари на пшеница".