Борел призова Израел да прекрати военната операция в Рафах

ЕС
14:08 - 15 Май 2024
1178
Борел призова Израел да прекрати военната операция в Рафах

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова днес Израел незабавно да прекрати военната си операция в Рафах, предаде ДПА.

Борел заяви, че израелската офанзива в най-южния град в ивицата Газа нарушава доставките на хуманитарна помощ и "води до още по-голямо вътрешно разселване, излагане на гладуване и човешко страдание".

ЕС призовава Израел "да се въздържа от по-нататъшно изостряне на вече тежката хуманитарна ситуация в ивицата Газа", каза той, като предупреди, че продължаването на нападението ще обтегне отношенията между блока и Израел.

Въпреки че ЕС признава правото на Израел да се защитава, "Израел трябва да прави това в съответствие с международното хуманитарно право и да осигури безопасност на цивилното население", подчерта Борел.

Съюзниците на Израел, включително САЩ, които са главният му поддръжник, вече седмици наред го предупреждават да не предприема сухопътна офанзива в град Рафах, където повече от 1 милион палестинци са намерили подслон от сраженията в други части на ивицата Газа.

Според очевидци израелските войски са навлезли вчера още по-дълбоко в пренаселения град Рафах, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.