Борел: Русия е виновна за недостига на зърно

Той отбеляза също, че между 2009 и 2018 г. държавите от ЕС са намалили разходите си за отбрана

ЕС
12:50 - 06 Юни 2022
2497
Борел: Русия е виновна за недостига на зърно

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, подчерта в социалните мрежи, че санкциите на ЕС срещу Русия са насочени към отслабване на военния капацитет на страната и не включват селскостопански продукти.

Борел: "Продължаващата блокада на украинските пристанища от страна на Русия води до това, че тонове зърно, като царевица и пшеница остават в Украйна, един от основните производители в света, и възпрепятства износа им. Русия е пряко отговорна за недостига на зърно в международната търговия."

Борел отбеляза, че ще бъде напълно солидарен с държавите по света, за да се премахнат проблемите, причинени от войната.

Върховният представител коментира и новата реалност в областта на отбраната след войната в Украйна. Украинската криза е разкрила "уязвимостта и слабостите на Европа", което поставя ЕС пред нови стратегически задачи. Това твърди Жозеп Борел в материал за вестник La Repubblica, като посочва сред тези предизвикателства енергийната сигурност и отбраната.

"С агресията на Русия срещу Украйна излязоха наяве уязвимостите и дългогодишните слабости на самата Европа, както и нови предизвикателства ... Европейските интереси са поставени под въпрос във всички стратегически сектори, включително кибернетичния, морския и космическия. Трябва да се снабдим с отбранителни инструменти, а това изисква не само оптимизиране на разходите за отбрана, но и тяхното увеличаване", пише Борел.

Отбеляза също, че между 2009 и 2018 г. държавите от ЕС са намалили разходите си за отбрана със 160 млрд. евро. "Европейските правителства отделят твърде малко средства за отбрана, при това по много фрагментиран и разпокъсан начин", смята Борел.