Борис Акунин : Русия е запорирала сметките на съпругата ми

Руският писател бе включен от Русия в нейния списък на "чуждестранните агенти" и "екстремистите и терористите"

Русия
18:43 - 27 Февруари 2024
2740
Борис Акунин: Русия е запорирала сметките на съпругата ми

Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание във Великобритания и е обвиняван от Москва, че "оправдава тероризма", заяви във вторник, че руските власти са замразили повече от 65 000 долара в банковите сметки на съпругата му в Русия.

Роденият в Грузия писател, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, заяви, че 6 милиона рубли на името на съпругата му Ерика са били запорирани. Той предупреди други руснаци, живеещи извън страната, да пазят имуществото си.

"Руските полицаи навлизат в нов етап - те се насочват към членове на семейството", написа Акунин във "Фейсбук".

Известен с популярните си исторически криминални романи, Акунин бе включен от Русия в нейния списък на "чуждестранните агенти" и "екстремистите и терористите", след като осъди нахлуването в Украйна.

По-рано този месец московски съд разпореди ареста му по обвинения в оправдаване на тероризма и разпространяване на невярна информация за въоръжените сили.

Шейсет и седем годишният Акунин каза, че сметките на съпругата му са били запорирани по подозрение в "съвместна престъпна дейност", след като суми от тях са били използвани за закупуване на "неидентифицирани технически устройства с публичен достъп до интернет", както и на дома на двойката във Великобритания.

Периодът на запорирането ще продължи до 14 юни, съобщи руската агенция РИА Новости.

Русия прие този месец закон, който позволява на властите да конфискуват имуществото на лица, за които е установено, че са изразявали критично отношение към войната в Украйна, включително разпространяване на "умишлено невярна информация" за руските въоръжени сили.

Не е още ясно дали сметките на съпругата на Акунин са били запорирани по тази причина.