Борис III разпали истерия в РС Македония

Актуални новини
13:22 - 05 Октомври 2022
3640
Борис III разпали истерия в РС Македония

Проруската опозиционна партия "Левица" в Охрид организира протест срещу откриването на клуб на гражданско сдружение "Цар Борис III” в Охрид. Партията смята цар Борис за "фашистки държавник, слуга на Хитлер и борец против македонизма”.

От "Левица" призоваваха "цялата здравомислеща общественост на протест срещу сриването на конституционния и държавен ред на Република (Северна) Македония и против разпалването на национална омраза”.

"Левица" се опитва и да организира нов референдум, който по същество е срещу поетите ангажименти от управляващите в Скопие, които трябва да отворят вратата на страната към ЕС.

Сред тях е и вкарването на българите в конституцията, което за момента не се случва най-вече заради съпротивата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Партията има двама народни представители и често призовава и за присъединяване на страната към евроазиатския съюз, а не към ЕС. По време на публични форуми, шествия и протести симпатизантите и членовете на партията често развяват руски знамена.

Председателят на еврейската общност в страната Пепо Леви съобщи от своя страна, че ще внесе жалба в прокуратурата за името на българския културен център, а от партия "Левица" заявиха, че ще искат забрана на сдружението.

Министърът на правосъдието обяви предстоящо сформиране на комисия към правителството, която ще дава становище по отношение на имената, които фондации и сдружения избират, а президентът Стево Пендаровски каза, че решение е не комисия, която ще дава само препоръки, а промяна в закона, в който да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации, съобщи БТА.

На този фон зам.-посланикът на ЕС в Скопие Джулиан Васало коментира, че опозицията  трябва да поеме отговорност, ако иска страната да продължи по европейския си път.

По думите му промяната на конституцията е суверенно решение, но Република Северна Македония е поела ангажимент българите да бъдат вписани в основния закон, а страната вече има добри резултати по отношение на други общности.

Според него Република Северна Македония не трябва да чака процеса на скрининг да приключи, за да работи по изпълнението на програмата за реформи.

"Не бих спекулирал с дати кога Северна Македония ще стане част от ЕС, това ще зависи от степента на реформи и готовността на страната, но ако има воля членство, през 2030 г. би могло да бъде реална възможност", каза Васало.

По-рано тази седмица пък македонският президент Стево Пендаровски коментира, чер няма  намерение да обсъжда с България въпроси, свързани с историята и миналото.

"Първоначалните предложения на София за нашето присъединяваме към ЕС включваха онези небивалици като искането за езика, за нашия етнически произход, за периода 1941-1945 за окупацията, за администрацията и т.н. За тези въпроси аз нямам никакво намерение да си губя времето и да пътувам до София или пък да каня Радев при нас - за да преговаряме дали през 1941 г. те са били окупатори или администратори", каза Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

"За това искам да преговарям. За всичко останало аз не съм получил мандат през 2019г. - да връщам родината си в 19-ти век, да говоря за Цар Самуил, за 10-ти, за 11-ти век", посочи Стево Пендаровски.

Освен промените в конституцията Скопие се съгласи да работи за напредък в решаването на историческите спорове и прекратяване на говора на омразата.

Подобни мерки бяха заложени още в договора за добросъседство между двете страни от 2017 година.