Борис Джонсън: Държавата ще помогне на затруднените от фалита на "Томас Кук"

Британският премиер попита дали шефовете на компанията са били правилно стимулирани

Новини
10:59 - 23 Септември 2019
2559
Борис Джонсън: Държавата ще помогне на затруднените от фалита на "Томас Кук"

Британският премиер Борис Джонсън постави въпрос дали директорите на компании, като срината туристическа компания "Томас Кук", са правилно стимулирани, за да избегнат фалит.

Припомняме, че най-старата туристическа фирма в света "Томас Кук" обяви фалит.

Джонсън заяви, че компанията "Томас Кук" е направила искане до правителството за около 150 милиона паунда, но това би създало "морален риск в случай на бъдещи такива търговски затруднения, пред които са изправени компаниите".

"Трябва да разгледаме начините, по които туроператорите по един или друг начин могат да се защитят от подобни фалити в бъдеще, и ясно системите, които имаме, за да сме сигурни, че те няма да стигнат до данъкоплатците за помощ", заяви още Джонсън пред журналистите в самолета пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Човек трябва да размисли дали директорите на тези компании са надлежно стимулирани да разрешават подобни въпроси", допълни той.

Джонсън заяви, че мислите му са с клиентите на компанията.

"Това е много трудна ситуация и очевидно мислите ни са много с клиентите на "Томас Кук" производителите на ваканции, които сега могат да се сблъскат с трудности да се приберат вкъщи.

"Ще направим най-доброто, за да ги върнем у дома", подчерта той.

"Държавата ще трябва да се намеси съвсем правилно, за да помогне на почиващите", поясни премиерът.