Борис Джонсън клекна пред ЕС

Икономика
17:41 - 08 Октомври 2020
3858
Борис Джонсън клекна пред ЕС

Британският главен преговарящ за Брекзит лорд Фрост сигнализира, че Борис Джонсън е готов да направи ключови отстъпки и че търговската сделка е „изключително постижима“, пише британският вестник The Times, цитиран от „Фокус”.

Лорд Фрост каза на колеги и депутати, че премиерът е готов да обсъди ангажиментите по политиката на субсидиране, които надхвърлят конвенционалните търговски споразумения.

Правителството настоя, че бъдещата политика на Великобритания за субсидиране не трябва да е част от споразумение с ЕС, което е пречка.

„Моята задача е да работя възможно най-много, за да видим дали можем да постигнем споразумение до 15-и“, каза той. „Постигнахме напредък. Това е широкообхватно споразумение и в много области естеството на споразумението е ясно, ако не е фиксирано. "

Лорд Фрост досега отказва да поеме ангажименти за субсидии извън общите принципи за лоялна конкуренция, които се съдържат в други търговски споразумения на ЕС с Канада и Япония.

Въпросът е най-голямата пречка за ЕС, тъй като Мишел Барние, главният преговарящ на Брюксел, отказа да продължи преговорите, освен ако британското правителство не отстъпи на исканията за определяне на „общи принципи“ за контрола на субсидиите.

В разговор с комисията за ЕС на Камарата на лордовете в сряда лорд Фрост каза, че позицията е омекнала. „Чухме какво говори ЕС за нуждата от известна степен на успокоение“, каза той. „Започваме дискусия на тема„ Възможно ли е да стигнем по-далеч, отколкото обикновено правим в споразумение за свободна търговия? “И да се съгласим с някои разпоредби, които като че ли формират и обуславят политиката на субсидиране и от двете страни. Водим поне прилична дискусия по този въпрос. "

Той каза, че правителството може да се присъедини към принципите за контрол на субсидиите, които са до голяма степен заложени в договора на ЕС. Фрост добави, че нов договор между ЕС и Обединеното кралство може да включва „ясни изявления“, че държавните субсидии за бизнеса „трябва да допринасят за публичната политика или да се справят със сериозни пазарни катаклизми, те трябва да бъдат обосновани“.

Фрост разясни: „Те трябва да бъдат пропорционални, насочени към постигане на известна промяна в поведението. Те трябва да бъдат правилните инструменти за целта. И по принцип не трябва да се субсидира, ако има отрицателни ефекти върху търговията и инвестициите “, каза той.

„Това са всички ангажименти, които сме готови да поемем, и те са важни части от една добра система за субсидиране, разглеждайки традициите, които имаме в тази страна.“

Лорд Фрост заяви за първи път, че Великобритания може да се възползва от механизъм за уреждане на спорове. „Виждам, че сме готови да го използваме точно толкова, колкото и ЕС в бъдеще“, каза той. „Други страни от ЕС често субсидират повече от нас и това определено може да окаже влияние върху нас.“

Мишел Барние от своя страна каза на европейските посланици, че срещата на европейските лидери следващата седмица ще бъде „проверка на състоянието“ на преговорите, а не крайният срок, определен от Джонсън за подписване на основна сделка. „Още не е това. Ще се върна в Лондон, за да работя по нерешените въпроси “, каза той пред посланиците, според присъстващ източник.

Преговарящият пътува до Лондон тази вечер за среща с лорд Фрост в петък след два дни ограничени преговори. Ако Барние е убеден, че е постигнат напредък по въпросите на субсидирането, той може да каже на лидерите на ЕС следващата седмица, че вижда очертанията на сделката.