Борис Джонсън получил над 1 млн. лири от лекции и речи

Това сочи официален регистър на декларациите за доходите на парламентаристите

Свят
13:42 - 15 Декември 2022
2059
Борис Джонсън получил над 1 млн. лири от лекции и речи

Бившият британски премиер Борис Джонсън за няколко месеца е получил вече над 1 милион лири (1,16 милиона евро) хонорари за лекции, откакто подаде оставка официално през септември. Това сочи официален регистър на декларациите за доходите на парламентаристите, предаде Франс прес.

Джонсън, който е депутат от Камарата на общините изнесе лекции в последните няколко месеца пред банкери в Ню Йорк, пред американски застрахователи, на форум, организиран от Си Ен Ен в Португалия, както и на друг – в Индия. За лекциите той е получил хонорари, вариращи от 215 000 до 277 000 лири, показва документът, публикуван на сайта на парламента.

Борис Джонсън напусна поста си през септември, след като бе обявил още през лятото, че подава оставка заради редица скандали в неговото правителство. Той направи опит да се върне на власт след оттеглянето от премиерския пост на неговата приемничка Лиз Тръс, която бе премиер за по-малко от 50 дни, но с оглед на разгорялата се икономическа криза в кралството парламентаристите консерватори предпочетоха да поверят длъжността на бившия му финансов министър Риши Сунак.

 

Но Джонсън все още храни надежди, тъй като знае, че остава популярен сред избирателите на своята партия, и смята, че има добри шансове да осигури на консерваторите победа на парламентарните избори през 2024 г.