Борис Джонсън: Зеленски е много смел човек

Украйна
12:36 - 23 Ноември 2022
1392
Борис Джонсън: Зеленски е много смел човек

Бившият британски премиер Борис Джонсън нарече украинския президент Володимир Зеленски "много смел човек" и коментира, че без него историята на войната на Русия срещу Украйна вероятно щеше да е различна.

В интервю за СиЕнЕн бившият министър-председател на Обединеното кралство отбеляза, че Зеленски е показал „абсолютно изключителни“ качества при управлението на Украйна във време на война.

Джонсън коментира още, че позицията на Франция и Германия е била неоднозначна след инвазията като в Париж са предпочели да отричат случващото се докато в Берлин са смятали, че е по-добре всичко да приключи бързо и Украйна да се откаже. Той разкритикува и първоначалната реакция на Италия, но добави, че по-късно страните от ЕС са се обединили зад Украйна и сега й предоставят непоколебима подкрепа.

Припомняме, че Борис Джонсън активно поддържаше Украйна докато бе на поста си и стана първият политик, пристигнал в Киев след инвазията на Русия. Той посети страната три пъти и бе в украинската столица и за Деня на независимостта на 24 август. Името му се появи на Алеята на смелостта, посветена на приятелите на Украйна, а Зеленски го награди с Орден на свободата.