Борис Джонсън ще посети прощално Украйна преди оставката си

През юни Джонсън обяви още един пакет военна помощ за Киев на стойност 1 млрд. паунда

Украйна
11:21 - 25 Юли 2022
2404
Борис Джонсън ще посети прощално Украйна преди оставката си

Отиващият си британски премиер Борис Джонсън планира да посети Украйна, преди окончателно да се оттегли от поста министър-председател. Това съобщиха британски медии в неделя, сред които Телеграф.

"Джонсън се чувства отговорен, защото беше най-големият поддръжник на украинския президент Володимир Зеленски. Не може просто да си тръгне, без да се увери, че светът го подкрепя. Джонсън се надява да се срещне отново със Зеленски, преди да напусне премиерското кресло", цитиран е да казва източник, близък до правителството.

Миналата седмица Джонсън посети украински бойци, които се обучават в Северен Йоркшир като лично оцени някои видове оръжия и изрази увереност в победата на Украйна. Видеоклипът, в който британският премиер в оставка, взема оръжие в ръка бе публикуван в YouTube канала на "Даунинг стрийт".

През юни Джонсън обяви още един пакет военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара).

На 21 юли стана ясно, че Обединеното кралство планира да изпрати в Украйна през следващите седмици десетки артилерийски установки, 1600 противотанкови оръжия, 50 000 боеприпаса, радари за борба с батареите и стотици безпилотни летателни апарати. Така от края на февруари досега общата военна помощ на Лондон за Киев е достигнала 2,3 млрд. паунда (2,7 млрд. долара), информира ТАСС.