Борис Панкин пита министър Атанасов какво става с конкурсите за шефове на театри

Назначаването на новите директори се бави с месеци

Актуални новини
15:01 - 07 Март 2022
4060
Борис Панкин пита министър Атанасов какво става с конкурсите за шефове на театри

Известният режисьор Борис Панкин попита министъра на културата Атанас Атанасов какво се случва с обявените конкурси за директори на столични театри, които се точат вече три месеца след финалната дата, а все още няма обявена дата за събеседване с кандидатите. Панкин е един от кандидатите за директор на Младежкия театър "Николай Бинев".

"Преди точно 85 дни, на 23 декември, 2021 господин Атанасов Атанасов при встъпване си в длъжност като Министър на културата заяви: 

"Културата ще бъде приоритет на новото управление. И една от първите задачи, с които ще започнем, е дълго отлаганата Стратегия за развитието на българската култура за следващите десет години. Защото е време да се погрижим за българската култура, време е всички ясно да видят нашата посока, да действаме предвидимо и спокойно, най-вече със съзнанието, че това е важно за всички нас, за цялото ни общество и за националната ни репутация. Време е да действаме", припомни във фейсбук известният режисьор.

"Преди 88 дни, на 10 декември, получих официално писмо от Министерство на културата, че съм допуснат до участие в конкурс за заемане длъжността "директор" на Младежки театър "николай Бинев" и за датата на провеждане на конкурса ще бъда уведомен допълнително. Същите писма, по същото време са получили всички допуснати кандидати до конкурсите в Сатиричния театър и театър "Българска армия". Преди 60 дни, на 7 януари 2022 се публикува и актуализиран списък на допуснатите кандидатите за Народния театър.

За нито един от 4 те театри няма дата за провеждането на конкурс. Но това е неизбежно и в един сегмент от време, това ще се случи. В духа на изказването на Министъра, му предлагам чрез тази социална медия, той лично да оглави комисията, която ще проведе конкурсите за тези 4 от най-ключовите за цялата театрална система културни институти. И които без съмнение са важна част и от стратегията на господин Атанасов.

Мотивът ми е следният:
1. Министърът е работодател на ръководителите на всички културни институти у нас. Няма причина, като такъв, той да не вземе решението, с какъв екип ще работи. Да, той има политически екип и самият той е политическо лице. И точно затова решението за кадровия избор е негово ексклузивно право и ще затвърди репутацията му на министър с грижа и със стратегия за българската култура, с предвидимост и спокойствие и с действеност, както вече е заявил.

Няма как да реализира намеренията си без да познава и да разполага с професионалистите от различните сфери, които да ги пренесат в практиката. И е крайно време това право на Министърът на културата да стане практика от тук нататък, независимо как се казва той.

С уважение желая успех на Министър Атанасов и екипа му в Министерство на културата и оставам с вярата, че той ще ще проведе конкурсите преди да са изтекли 100 дена от обяването им", написа Борис Панкин.