Борис Велчев призова Радев за промяна в Конституцията

Търново да бъде вписан като духовна и историческа столица на България, настоя шефът на КС

Новини
20:10 - 15 Април 2019
1786
Борис Велчев призова Радев за промяна в Конституцията

"Духът на българската държавност не може да бъде държан само в музеите", заяви председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев. Той призова президента Румен Радев да задейства правомощията си и да поиска промени в Конституцията, като внесе предложение в Народното събрание, за да бъде вписан Велико Търново като историческа и духовна столица на България.

На тържественото заседание на Конституционния съд, посветено на 140 години от приемането на Търновската конституция, проф. Велчев припомни, че първата ни конституция е била приета като осъзнат документ и цитирайки думите на Константин Стоилов, че няма лични интереси, а интересите са общи, той коментира:

"Преди 140 години със сигурност е било друго, тогава е било рано за днешната ни омраза към държавата".

В приветствието си към конституционните съдии, които днес имаха тържествено заседание в старопрестолния град, президентът Румен Радев акцентира, че Търновската конституция е постижение, въплътило възрожденските идеали на българската държава, които с човешките права и свободи са валидни и днес, и посочи, че върховенството на Конституцията заслужава особени грижи:

"Законите, които предлагат и приемат народните представители, да съответстват на този основен закон".

Председателят на парламента Цвета Караянчева припомни, че най-важните думи в Търновската конституция са "свобода" и "свободен": "И ако се чуват понякога разсъждения, че свободата ни е била подарена, то подписването на Търновската конституция безспорно е изцяло българско дело".