Борислав Сандов: Черно море не е замърсено от войната

Актуални новини
13:02 - 14 Април 2022
1718
Борислав Сандов: Черно море не е замърсено от войната

Към момента няма изменение в показатели на морската среда, но ние трябва да сме подготвени за действия, затова взимаме всички мерки.

Това съобщи на брифинг във Варна вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е в морската столица за участие в кръгла маса на тема „Чистотата и безопасността на Черно море в контекста на военните действия в Югоизточна Украйна“.

"Основните заплахи са две. Едната е ядреният комплекс в Украйна “Запорожие” и провеждането на военни действия в този район. От това произтича най-голямата заплаха за радиоактивно замърсяване. Имаме станции, които измерват нивата на такъв тип замърсявания, но до момента не е установена завишена радиоактивност", каза екоминистърът.

По думите му другата потенциална опасност е за замърсяването на морската среда от аварии, бедствия при разрушаването на промишлени комплекси и индустриални зони в Украйна, което може да достигне до България.

"Засега не е установено сериозно замърсяване, но такова е възможно", каза Сандов и допълни, че потенциален риск представляват и морските мините.