Борислав Сандов: Самотата и болестта на Слави свалиха кабинета

Екоминистърът се надява Промяната да състави ново правителство

Топ
19:26 - 25 Юни 2022
6663
Борислав Сандов: Самотата и болестта на Слави свалиха кабинета

Настроенията Слави Трифонов се менят постоянно. Този човек е сам, самотен, болен и не живее с дебатите, не участва в дискусиите. Самоизолиран е, в своя собствена среда. Това е единствената причина да падне правителството. При обсъжданията стана ясно, че аргументи срещу правителството, свързани с негов провал, няма". Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов за "Офанзива" по Nova News.

По думите му именно управлението на ГЕРБ не е обяснило защо е наложено вето на РСМ. "Френското предложение е историческо постижение на българската дипломация, най-накрая успяхме да обясни, че тези проблеми са между РСМ и европейските права. Топката вече е в тяхното поле, ние вече не сме в позиция на "сърдещи се", отбеляза той.

"Дали ще има правителство с нов мандат изцяло зависи от групата на ИТН. Няма нещо, което да се е променило да е създало нова реалност за вижданията ни за управление на България. Няма нужда от драстична промяна в политиката на ПП", смята Сандов.

Вицепремиерът призна, че все още не са водени разговори за ново разпределение на министерствата при евентуален опит за ново правителство.

"Нов премиер няма да промени нещата драстично. Петков се придържаше към принципите на коалиционното споразумение. Не бих се включил в ново управление с други принципи. Доволен съм всички министри, с Караджов сме имали доста спорове. Възможно е да се предложи вариант на правителство на малцинството", коментира той. И уточни, че при получаване на трети мандат, ДБ ще обсъди възможностите. 

"При нови избори вероятно няма да се излъчи стабилно правителство и ще се наложи да има нови избори", прогнозира министърът. Той разкри, че МОСВ е в много по-добро състояние сега, отколкото когато го е поел. "Преодолели сме условията за 7 наказателни процедури. Начертали сме план за сваляне на още 6. Следващата година може да приключат и останалите. Приели сме закони за защитените територии", подчерта Сандов.