Борисов: Асен Василев лъже, имаме диверсификация 100 % (НА ЖИВО)

Новини
12:10 - 29 Април 2022 (обновена)
4318
Борисов: Асен Василев лъже, имаме диверсификация 100 % (НА ЖИВО)

Месеци наред слушахме какви ли не опорни точки и лъжи от сегашните управляващи, но не успявахме да ги опровергаем. Хорът беше толкова могъщ и силен, че не се чувахме. Затова благодаря на Асен Василев и министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха възможност да разясним лъжите за нашето управление.

На 27 април Василев на брифинг каза, че през гръцката връзка може да се докарват около 20 млрд. кубика газ, а те реално са към 30 млрд. Може да доставяме 20 млрд. куб. метра газ, 2 милиарда през Кулата и 17-18 през интерконекторите с Турция, обясни бившият премиер. Така той изтри с гумичка твърдението, че България няма трасета с които да си осигури газ. Това е смешно, ето сега става ясно каква огромна инфраструктура сме построили, за да има диверсификация", допълни бившият премиер.  

3-3,5 милиарда е потреблението. Лъжа е, че няма трасета България да си осигури газ, отсече експремиерът. Благодаря, че след 1 година са прочели и видели каква огромна структура сме построили, за да има диферсификация, добави той. Към днешна дата имаме 100 диверсификация, натърти Борисов.

На 18 март Александър Николов казва – има разлика от Балкански поток, на територията на Турция – турски. Вместо да се хвалим, някой иска да каже Турски поток, все едно Турция е нещо лошо, каза Борисов. И уточни, че правилното название е Балкански поток.

Дълго време бе прокламирано, че Турски поток през България ще се изплати за 10 години, но текущите данни показват, че ще се изплати за 80 години. Първо – проектът е 75 годишен. За негова информация – вложените в газопровода средства от нашето правителство е 2,1 млрд лева без ДДС, каза Борисов.

Първата авансова вноска е 683 милиона лева, постъпили в "Булгаргаз" - 50 и кусур милиарда печалба за българите. Сто процента тръби и т.н. и дори нашите съседи да печелят от транзитни такси, подчерта експремиерът. По думите на му когато е станал премиер всички компресори по газопроводите са били руски. "И бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори американски компресори, които могат и да смучат", обясни лидерът на ГЕРБ. "Затова Асен Василев е щастлив като отиде в Брюксел и е чака рака - всичко му е построено и трябва само да заяви капацитета. Другото е направено от нас", посочи Борисов.

Бившият премиер изрази недоумение, че Корнелия Нинова и Асен Василев говорят различни неща. 

„Аз не мога да разбера, когато двама вицепремиери говорят коренно противоположни неща, на кого трябва да повярваме”. Така Бойко Борисов коментира разногласието между Корнелия Нинова, според която страната ни трябва да поднови преговорите с „Газпром”, за да бъдат подновени доставките на руски газ, и Асен Василев, който е на обратното мнение. 

„Това правителство няма да падне. Такива пари имат да разделят, че няма да паднат. Радев избухна, защото му се държат на врата. Нинова и Радев са като майка и баща на отрочето („Продължаваме промяната”) - единият го подхвърля на другия, той го връща и казва "Не, не, твое си е". Нинова няма да излезе от коалицията, бе категоричен лидерът на ГЕРБ. "Ще сложи една остра декларация, но ще каже, че щом парламентът го е решил, ще се съобрази. Ако не стане така, ще се извиня", допълни Борисов.