Борисов: Децата ни ще плащат за тази криза (ВИДЕО)

България е готова да иска кредит от МВФ, премиерът нареди Сребърният фонд да не пада под 5 милиарда лева

Политика
17:06 - 28 Март 2020
8740
Борисов: Децата ни ще плащат за тази криза (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е готова да иска кредит от Международния валутен фонд, в случай, че кризата, предизвикана от коронавируса, продължи повече от 3 месеца. Но предупреди, че трябва пълно обезпечение, защото "децата ни ще го плащат". 3 месеца бил срокът, в който страната може да издържи на параметрите на извънредното положение. 

Борисов каза, че министрите ще се събират и утре, и в понеделник, за да допълнят проекта за обезщетение за работодателите и да го приемат. "Първата, най-важна грижа е здравето на хората", добави Борисов, но не по-малко е необходимо да има и ясни икономически мерки за защитата им. И настоя още веднъж да бъдат прегледани всички на първа линия - "да няма нито един пропуснат човек с допълнителното възнаграждение от 1000 лева". 

Работодателските и синдикалните организации, с изключение на КРИБ и АИКБ, са одобрили проекта на Министерския съвет за обезщетенията на безработицата, във връзка с извънредното положение, обяви зам.-премиерът по икономическите въпроси Марияна Николова. След съвета за тристранно сътрудничество е станало ясно, че все пак ще се наложи известно прецизиране на текстове, като приемане на мониторинг върху мерките, да се сравнят ставките за доходите между март 2020 и март 2019. КРИБ и АИКБ са настояли да има поправки в самия Закон за извънредното положение. 

Борисов е наредил да се създаде Щаб от доброволци. "Ако не се създаде ред, създаваме заплаха за тях. Там, където има необходимост, да бъдат взети доброволци", уточни премиерът. Идеята е те подпомагат нуждаещите се, както и да следят за карантината и нейното спазване. А е и на мнение, че трябва да се организират и курсантите от военните училища. 

Министър-председателят и неговите заместници са разговаряли с шефката на МВФ Кристалина Георгиева с евентуалното искане за кредити. 

"Светът има пари за 3 месеца. Ако стане 6, ако стане 9 месеца, не знаем отговор на въпроса колко дълго ще продължи кризата...", каза още Борисов. Той съобщи, че е направил още една проба за коронавируса, като и тя е била отрицателна, а спорадичната си кашлица отдаде на дългогодишното тютюнопушене. 

81 държави до момента са обявили нужда от пари пред МВФ, а е бил информиран от Георгиева, че това досега никога не се е случвало и в най-големите кризи заедно искане са отправяли 3-4 страни едновременно. 

"У нас проблемът е с предприятията в автомобилния сектор най-вече", каза още Борисов.  

Той нареди още активите в Сребърния фонд и фонда на АЕЦ "Козлодуй" да не падат под 5 милиарда лева, за да представляват буфер след взимането на кредит. "Защото после децата ни ще го плащат", напомни той. 

Вчера Борисов се е чул с германския канцлер Ангела Меркел, която го похвалила колко бързо страната е успяла да реорганизира индустрията си така, че да започне незабавно шиене на личните предпазни средства. 

"Моят приятел Борис Джонсън каза, че 10 от 10 няма смисъл от карантина, а той и здравният му министър хванаха първи коронавируса", каза още министър-председателят. 

"Повярвайте ми, мислете, дано да минат 2 или 3 месеца от кризата и ще дойдат хората да искат пари, а те ще са похарчени сега, неразумно. То е като болестта: "Затваряш се, страдаш, лекуваш се и после ставаш и се възстановяваш", обясни той във връзка с поляризацията в мненията "за" и "против" масовото тестуване. Борисов осъди всички онези, които се опитват да се възползват от епидемията. Премиерът обърна внимание на туризма, като уточни, че надали някой в света в момента може да си представи как ще се възстанови този сектор. 

"Такава криза никой не помни", отсече премиер-министърът и добави: "Моля се искрено да се свърши за 3 месеца, за да ни стигнат парите". Той отново помоли пенсионерите да си стоят вкъщи. "Нищо друго не мога да направя: "моля им се". Но бил готов да предложи и по-затегнати мерки за пенсионерите. "Трябва обаче самосъзнание", каза той и съобщи, че неговата секретарка е пратена у дома, защото и тя била на възраст.