Борисов : Губим десетки милиони от коронавируса

Актуални новини
11:44 - 10 Март 2020
2134
Борисов: Губим десетки милиони от коронавируса

"България губи десетки милиони левове заради коронавируса всеки ден, потреблението пада, при горивата сривът е 15%". Това заяви по време на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Премиерът даде информация и за работата на два български института по изработката на предпазни маски. Един от тях се занимава и с получаването на активни вещества, които спомагат за предпазването от коронавируса.

"Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат", уточни Борисов. 

Той нареди на министрите на икономиката и на здравеопазването Емил Караниколов и Кирил Ананиев, "докато изпият по едно кафе", да се свържат с фирми и да се договорят условията за производство на такъв тип маски.

"В БАН имаме разработки за получаване на нови материали, които могат да помогнат в момента с подобряване на качеството на изработка на български защитни маски", съобщи председателят на академията проф. Юлиан Ревалски, който беше поканен на заседанието.

За целта е извлечен активен въглен като отпаден продукт от костилките на кайсии. В БАН имат и необходимото финансиране от 6 милиона лева и могат да предоставят количество за българските производители за вграждане в маските.

Междувременно Министерството на здравеопазването ще закупи маски и ще ги раздава по институции. Предотвратен е опит за нелегално изнасяне на 7500 маски, чийто износ вече е забранен. Днес обаче се очаква камион от Турция със защитни облекла.

Театри и кина могат да бъдат отворени, като препоръка ще бъде приложено да се продават билети през едно място, беше обявено още по повод протеста на гилдиите, че търпят огромни загуби, а мярката е наедакватна.