Борисов проверява паркинг за тирове на Капитан Андреево (НА ЖИВО)

Няколко хиляди превозвачи могат да нощуват в потенциална карантина

У нас
10:41 - 26 Март 2020 (обновена)
9234
Борисов проверява паркинг за тирове на Капитан Андреево (НА ЖИВО)

Премиерът Бойко Борисов отново подкара джипа - този път за инспекция на старото летище на Хасково, близо до ГКПП-Капитан Андреево, което вече се превръща в буферен паркинг за тирове, с цел да поеме българските шофьори, идващи с мярка за карантина от Европа и престояващи заради забраната за влизане в Турция. Там още днес ще бъдат доставени химически тоалетни и пунктове за храна, а осветлението ще бъде завършено в рамките на 12 часа, заяви министър-председателят, който инспектира растплаца заедно с МВР шефа Младен Маринов. 

Борисов каза, че само за последните няколко дни са били проведени над 50 разговора с турските власти и благодарение на санитарния контрол там са преминали над 400 камиона. "Имаме общи коридори с Европа и тук на практика става буферът. Това е най-големият контролно-пропускателен пункт на ЕС", заяви премиерът. 

"Оставил съм Росен Желязков, Емил Караниколов и Катя Захариева (министрите на транспорта, икономиката и външните работи - б.р.) да обсъждат мерките, включително и за качване на влакове на една част от тировете. На заседанието на Европейския съвет ще предложим българските тирове да продължават към Турция", уточни Борисов. Маринов потвърди, че забрана за нашите камиони от и към южната ни съседка няма. 

Борисов напомни, че не само здравните, но и икономическите мерки са важни. "Тази криза няма да свърши за ден-два и искаме да направим един буферен паркинг за няколко хиляди тира, за да се подготвим", добави той. И призова кмета и областния управител да се предвидят и магазини за храни и напитки. "Да се постараем да предоставим човешки условия на превозвачите и до утре по-голямата колона да се е изтекла. Става въпрос за около 150 български тира", каза още премиерът. 

"А си представете тука да имаме 70 000 бежанци сега... Дължим го на мене, на него (посочва Маринов - б.р.), на всички, които работят", допълни Борисов.