Борисов : Извънредното положение е заради недисциплинираните

Актуални новини
11:12 - 13 Март 2020
4159
Борисов: Извънредното положение е заради недисциплинираните

Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

"Искам да благодаря за председателския съвет, на който имахме възможност да присъстваме заедно с колегите от Националния оперативен щаб. Там близо час и половина детайлно сме ги запознали с всичко. Разбира се, на първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на болници, затова което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Това е съвсем нова среда и те са хора като всички нас", каза още Борисов.

Той посочи, че ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга, преди два дни беше различна.

"Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес", допълни още Борисов.

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите.

"Ще дадем знак на народа, че в критични ситуация може да се обединяваме. Заедно сме побеждавали в битки. Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно, главно, за недисциплинирани хора, които разнасят зарази. За места, където примерно,представете си тези, които нарушиха забранат, абсолютно умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени. Ние не знаем те с колко още са общували", посочи още премиерът.

Борисов обясни и защо в някои държави няма коронавирус.

"Просто там не ги изследват. Колкото повече се изследва една нация, толкова рязко се вдигат заболелите. През това време те са общували, общували с всички останали. Заради това е нашето искане. През това време, ако се наложи два, пет, десет апарата, имаме достатъчно, с хиляди апарати", заяви министър-председателят.

По думите му в нито една държава нищо различно или повече от нас не са направили. "Когато дадем пример с това, че тези, които могат. След обед ще имаме вече издадена заповед тези работни места, които могат от вкъщи. Не трябва да се затварят гишетата на различни институции, за да не парализираме докрай социалният живот", допълни още Борисов.