Борисов кацна в Загреб, избират шеф на ЕНП

Единственият кандидат за наследник на Жозеф Дол е Доналд Туск

Новини
13:03 - 20 Ноември 2019
686
Борисов кацна в Загреб, избират шеф на ЕНП

Министър-председателят Бойко Борисов е на работна визита в  Загреб, където на започващия днес Конгрес трябва да бъде избрано ново ръководство на ЕНП. Единственият кандидат за лидерския пост и наследник на Жозеф Дол е досегашният шеф на Европейския съвет - полякът Доналд Туск.

На форума ще бъдат избрани и десет заместник-председатели на Народната партия. Сред номинираните е и българският еврокомисар Мария Габриел.

В Хърватия Борисов ще се срещне с министър-председателя Андрей Пленкович.

Темите на разговори ще бъдат консултациите по приоритетите на предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2020 г. Вече е заявен ангажимент да бъде продължена темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, поставена от България по време на председателството й на Съвета на ЕС.

Хърватия също планира провеждането на Среща на върха ЕС - Западни Балкани, посветена на европейския път на шестте държави от региона, която ще се състои на 7 май 2020 г.

Борисов и Пленкович ще обсъдят в Загреб и актуални теми от регионалния и европейския дневен ред, важни и за двете страни като преговорите за новия бюджет на ЕС в периода 2021-2027 г., задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на конкурентоспособността в глобализирания свят.