Борисов към ПП-ДБ: Преспете и пак помислете, вижте как онзи в ЮАР се изнервя

Ние ви нямаме доверие, и вие ни нямате, нарушихте джентълментското споразумение, заяви Кирил Петков

Новини
18:32 - 12 Май 2023
7614
Борисов към ПП-ДБ: Преспете и пак помислете, вижте как онзи в ЮАР се изнервя

Дойдох със закъснение, за да покажа, че ГЕРБ не е лидерска партия, а равностойна на вашата. Чухме да се споменават решения, които се изваждат като предизборна кампания. Такава обаче нямаше, а само обиди и нападки, заяви Бойко Борисов, който пристигна с час по-късно, докато Асен Василев и Делян Добрев разгорещено спориха. 

Завършекът на тая среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не се направи кабинет. След като г-н Василев смята, че така може да се извлекат публичните финанси, защо да не е финансов министър? По-силен ще е в парламента ли?, попита експремиерът.

Август няма да имаме почивки, няма да можем да си изберем избирателните комисии, които имат планирани почивки. Ще оставим служебния кабинет. Ще водим същия разговор септември, заяви Борисов, като визира задаващите се нови избори, в случай, че няма кабинет. 

Независимо че сме ви атакували по грозен начин, в името на България може да се направи добър кабинет. Макар, че Атанасов започна със снарядите, за да ни скара, вмъкна Борисов с усмивка.

И отправи апел: "Преспете и помислете още веднъж, за дни, седмици и месеци ще изведем България на коренно различно ниво, това е моят апел към вас.", заяви той. По-лошо от двете служебни правителства няма, добави той. Ще проиграем голям шанс. Не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат избори.

В една нормална държава се водят разговори за политики и приоритети. Не се водят разговори за позиции, далавери  и корупция. Искахме да демонстрираме в тоя разговори - както вие казвате котка в чувал, аз празен чек. Трябва да имаме реална информация на политики и хартии, а човекът отзад как реагира, какъв му е мирогледът на един човек, на който да се довери цяла държава, намеси се Кирил Петков.

За нас е важно да сме последователни и принципни, подчерта лидерът на ПП. 

Казахме мандат, дадохме програма, предложихме кабинет, за да покажем откритост, и това е нормалното. Оттук нататък принципът, който ни води е, че когато сме направили обещания, не вярваме да се извъртим, защото изведнъж има промяна.

Въпрос на доверие. Направихме джентълментска уговорка - избрахме Росен Желязков. Да, за ротацията след три месеца никой не знае ще има ли правителство или не. Когато сме гласували на база доверие, очаквайки че вие ще гласувате шеф на нашата правна комисия. И днес втората част от тази сделка не дойде. Потресени сме, но как да си имаме доверие? Въпросът е делата, можем по цял ден да си говорим. Как да повярваме, че Гешев ще бъде сменен?, попита Петков. За да има доверие, трябва да има спазени уговорки. Нашият голям проблем е, че си нямаме доверие. И вие ни нямате, и вие ни нямате, заключи Петков.   

"Г-н Борисов, искам да благодаря на екипа. В една нормална държава се водят такъв тип разговори, а не такива които включват места, позиции, далавери. Това, което искахме да демонстрираме е че не можем едни решения да се вземат без да имат смисъл. Трябва да имаме реалната информация, не само по политики, но и кой е човека зад тях", обясни Петков. 

"Независимо дали ще подкрепим мандатът, а дали в този момент можем да водим диалог за решенията. За нас е много важно да сме последователни и принципни. Идеята да се въртим, само за да нагодим нещо, не го вярвам. Как да си имаме доверие? Когато имаш поет ангажимент, трябва да се спазва. Как да повярваме, че Гешев ще бъде сменен ,след като двама министри са поискали оставката му. За да има доверие, трябва да има спазени договорки. Нашият проблем е, че още си нямаме доверие и е лъжа ако кажем, че имаме", допълни той с висок тон.  

"Ваш е председателят на парламента, а днес на правна комисия ГЕРБ гласува "против". Как да си вярваме", скочи Петков. 

"Поели сме ангажимент и ще бъде спазен. Кога ще имаме председателите", попита той Атанасова. 

"Днес е петък и да вкарваме проект за един председател... поели сме ангажимент и гарантирам следващото гласуване", заяви Борисов. 

Заради високото напрежение и излизането от добрия тон, Асен Василев помоли срещата да бъде прекратена. Двете партии си размениха благодарности.